ZABRANJENE POSETE I U TIRŠOVOJ: Raste broj obolelih od gripa, najviše ima dece mlađe od 4 GODINE!

Autor: Tanjug

Vesti

07.02.2019

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 68.000 prijavljenih slučajeva gripa, ili pacijenata sa sličnim simptomima, kao i prve žrtve ovogodišnjeg virusa bile su razlog da se zabrane posete u bolnicama i porodilištima, a od danas su zabranjene posete i u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

RepublikaFoto: google.com/maps/prinscreen
Tiršova

Ovo je period godine kada je vrhunac aktivnosti gripa i zabeležen u svim regionama Srbije.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut", prof. dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je za RTS da broj obolelih raste i da je najviši u uzrasnoj grupi od nula do četiri godine. 

Ona objašnjava da se upravo u tom uzrastu najčešće ide kod lekara, pa se i najčešće prijavljuju slučajevi gripa.

Svi instututi i zavodi u Srbiji na dnevnom nivou dobijaju izveštaje o broju obolelih i sve podatke prijavljuju instututu na nacionalnom nivou, u najkraćem mogućem roku.

- Podaci koji se prijavljuju, kako o ukupnom broju obolelih sa oboljenjim sličnim gripu, tako i o smrtnim ishodima koji se dovode u vezu sa ovim virusom, zaista odražavaju stvarnu epidemilošku situaciju u našoj zemlji - napominje Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ističe i da je važno da se ne nagađa o broju smrtnih ishoda i objašnjava da ih "Batut" objavljuje na nedeljnom nivou, tek kada laboratorijske analize potvrde da je reč o virusu gripa.

Novi podaci o žrtvama gripa petkom

Do sada je potvrđeno šest smrtnih slučajeva, a ove nedelje je prijavljeno još slučajeva, kazala je Kisić Tepavčević i dodala da će novi podaci biti objavljeni u sklopu redovnih izveštaja petkom.

Neophodno je, kaže, razlikovati pojam prijave i proglašenjea epidemije.

- Prijava epidemije znači da je broj obolelih iznad očekivanog za ovaj period godine i za sada je prijavljeno u dva okruga - Pirotskom i Zlatiborskom, to znači da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se ne preduzimaju nikakve posebne aktivnosti - objasnila je ona.

Proglašenje epidemije je vanredna situacija, koja se uvodi na predlog Instituta za javno zdravlje i proglašava je samo ministar, ali se to dešava u izuzetno retkim situacijama.

- Ovo je sezonski grip i nema naznaka da je epidemijskog karaktera - naglasila je Kisić Tepavčević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading