(FOTO) Jovana (18) je pobedila rak, a danas je prva stigla do časnog krsta!

Autor: Tanjug

Vesti

19.01.2019

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na zemunskom keju u Beogradu Bogojavljanski krst uzela je danas 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, devojka koja se izlečila od raka.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Jovana Leposavić

U Zemunu je u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenski krst učestvovalo oko 300 plivača u prisustvu patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

Razdaljinu od 33 metra, pri temperaturi vode od dva do tri stepena, prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.

Ona je nakon izlaska iz vode rekla da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka ali i onima koji više nisu živi.

Rekla je i da je sama imala veliku borbu s tom bolešću pre četiri godine i da je uspela da je pobedi, kao i da se vratila sportskom načinu života i igranju fudbala.

Ona je prva pripadnica lepšeg pola koja je pobedila od kada se organizuje plivanje u Zemunu.

Patrijarh Irinej je nakon službe pokropio učesnike osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i himnu Srbije "Bože pravde".

Učesnici su takođe pre plivanja počeli da se zaklinju u čast Srbije, Kosova, RS i Rusije, i otpozdravili sa "Dogodine u Prizrenu".

Patrijarh Irinej je prethodno služio arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Nikolaja u Zemunu, odakle je litija krenula centralnim zemunskim ulicama do keja.

On je pre početka plivanja u obraćanju velikom broju građana istakao da se danas slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Bogojavljanje, i zahvalio Bogu na miru i izrazio nadu da će se mir nastaviti u narednom periodu, "s obzirom da je svima najpotrebniji".

Patrijarh je čestitao svima praznik i podsetio da je dolazak Isusa Hrista bio najavljen kroz proroke u Starom zavetu, kao i njegova božanska misija u narodu, kao obećanog mesije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je Bogojavljanje veliki praznik koji podseća na veru, ljubav i nadu, dan koji su motiv svakog čoveka da započne novi dan i ide u nove pobede u životu. 

Širom Srbije danas je organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Pliva se 33 metra koji simbolizuju broj godina života u kojoj je Isus Hrist razapet.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišcanskih praznika.

Vernici se na Bogojavljanje pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading