Evo ko ima pravo besplatno da se vozi gradskim prevozom

Autor: Tanjug

Vesti

09.08.2017

15:15 >> 15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović kaže da pravo na besplatan javni prevoz imaju sve osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci, dok to pravo ne važi kod osoba sa invaliditetom koje su zaposlene ili su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Besplatna vožnja za sve osobe sa invaliditetom i njihove pratioce

Povodom medijskih napisa da će jedan broj osoba sa invaliditetom teže dolaziti do besplatnog Bus plusa, Mitrović kaže da su proširene kategorije onih koji imaju pravo na besplatan prevoz, a da osobe sa invaliditetom koje su u radnom odnosu naknadu za prevoz, po Zakonu o radu, dobijaju od poslodavaca.

Mitrović je podsetio da je u martu donet novi Pravilnik o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada, prema kojem besplatan prevoz imaju i lični pratioci osoba sa invaliditetom, a ne samo pratioci slepih osoba, kao što je to ranije bio slučaj.

Navodi da je novim Pravilnikom pravo na besplatan prevoz omogućeno obolelima od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti.

Takođe, besplatan prevoz omogućen je i onima koji boluju od cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu negu i pomoć, kao i njihovim partiocima, kaže Mitrović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Besplatno i za pratioce osoba sa invaliditetom

- S obzirom da invalidna lica imaju stalnu potrebu za pratiocem, pratilac ostvaruje pravo na besplatan prevoz bez vozne isprave u prisustvu invalidnog lica, čime je invalidnom licu, u zavisnosti od situacije, omogućeno da bira pratioca - objasnio je Mitrović.

Dodaje da pravo na besplatan prevoz po Pravilniku ne mogu ostvariti ni oni kod kojih je uspostavljena dijagnoza neke od navedenih bolesti, a koja su prijavljena na evidenciji NSZ, koja prema zakonu traže zaposlenje i koja mogu ostvaritu pravo na povlašćen prevoz.

- Osobe kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti u skladu sa zakonom su invalidski penzioneri, a besplatan prevoz imaju i osobe koje nikada nisu bila u radnom odnosu, ukoliko im je komisijski utvrđena trajna nesposobnost za rad i privređivanje - kaže on.

- Lica koja primaju stalni dodatak za tuđu negu i pomoć, ukoliko im je uspostavljena dijagnoza neke od navedenih bolesti, bez obzira da li su ili nisu bila u radnom odnosu, mogu ostvariti pravo na besplatan prevoz uz pratioca - nabraja Mitrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading