(VIDEO) Evo šta se krije unutar radioaktivne ruševine Černobila

Autor: Republika

Svet

15.11.2018

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dopisnik Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa Jevhen Solonjna uputio se u unutrašnjost radioaktivnih ruševina Černobila. Retka prilika da se pogleda u narušenu ukrajinsku nuklearku, Černobil.

RepublikaFoto: pixabay.com
Černobilj

"Ovaj deo reaktora br. 4 kontaminiran je radijacijom. Sada je pokriven olovom, a nivo radijacije se konstantno posmatra", rekao je Solonjna. Prošao je kroz "zlatni hodnik" koji je glavna veza između reaktora i nuklearke. Bio je, kaže, glavna linija komunikacije tokom katastrofe. Ljudi su kroz hodnik trčali gore-dole. Oni koji su bili ozračeni išli su napolje, spasilački timovi su ulazili unutra, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Solonjna se zapustio u centar sarkofaga. "Ovde je relativno sigurno. Ovo je nastavak 'zlatnog hodnika' koji vodi duboko unutra, piše B92. Dozvoljeno nam je da dođemo ovde dole. Eksplozija reaktora u aprilu 1986. izbacila je na tone radijacije u vazduh. Pored je kontrolne sobe za reaktor broj 4. Tu su se desila testiranja iz 1986. Koja su dovela do eksplozije." 



Zaputio se u halu s turbinom gde se desila eksplozija 1986. godine i gde, kako je prokomentarisao, počinje zagađenje. "Na podu možemo da vidimo oštećenu opremu koja je delimično oštećena i razmontirana nakon eksplozije. Nivo radijacije je dosta visok. Ovde ne sme dugo da se ostane. Idemo." 

Masivni štit je prevučen preko reaktora 2016. godine. "Ključna svrha ovog zatvaranja je da se spreči curenje radijacije", objasnio je Pavlo Demjanovski, šef gradilišta. Sajmon Evans (Sajmon Evans), portparol EBRD, kaže da od pokrivanja beleže dramatično smanjenje ispuštanja radijacije iz objekta u skloništu. Tako da je nivo radijacije 10 puta manji od onoga koji se emitovao iz starog skloništa, što pokazuje da novi zaštitni okvir čini esencijalnu stvar za obezbeđivanje sigurne zone za budući rad. 
Sedma turbina je bila najviše oštećena. Tu je nivo radijacije veoma visok. Jedinstvena membrana je posebno dizajnirana. Trebalo bi da traje 100 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading