Prijatelju Vuka Jeremića preti 30 godina robije!

Autor: Republika

Svet

15.11.2018

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni tužilac Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da je bivši ministar Hong Konga i prijatelj Vuka Jeremića Patrick Ho ilegalno prodavao oružje Libiji i Kataru tokom 2015. godine!

RepublikaFoto: Tanjug
Vuk Jeremić

Kako kineski mediji javljaju sudije na suđenju Hou detaljno će pregledati račune o prodaji oružja i saslušati sve upletene. Okružni sudija Loreta Preska ima dosta posla pred početak suđenja zakazanog za 26. novembar. Američki tužilac pojavio se sa podneskom od 32 stranice u sudu u kojem se navodi da je šef komiteta Kineskog energetskog fonda Patrik Ho prodao oružje Libiji i Kataru.

U dokumentima su navedeni e-mailovi koji pokazuju da je Ho obavio "transakciju oružjem" preko neimenovanog posrednika. Tužioci će takođe imati mogućnost da ispitaju svedoke o podmićivanju predsednika Čada Idrisa Debija od starane Patrika Hoa sa iznosom od dva miliona dolara. Preska je presudila da će porotnici na suđenju saslušati dokaze vezane za tvrdnje da je bivši ministar Hong Konga Patrik Ho prodao oružje Libiji, Kataru i Južnom Sudanu. Kako se sumnja Patrik Ho je bio snabdevač oružjem U Južnom Sudanu, u kom je 2013. godine izbio ratni sukob između snaga vlade i opozicije. Krvavi građanski rat u kome je stradalo stotine hiljada ljudi završen je 2015. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrik Ho

Veoma blizak prijatelj Vuka Jeremića Ho uhapšen je i pritvoren od novembra 2017. godine, a tada ga je pet tačaka optužnice teretilo za podmićivanje, a tri za pranje novca u vrednosti od 2,9 miliona dolara! Savezno tužilaštvo je dalo odobrenje da se među dokaze uvrsti i svedočenje Čeika Gadija, takođe optuženog u slučaju protiv Hoa. Gadio se u međuvremenu nagodio sa tužilaštvom da će svedočiti protiv Hoa u zamenu za slobodu. U novoj optužnici piše da se Ho suočava sa osam tačaka za podmićivanje i pranje novca, za koje može da dobije 30 godina robije ako bude proglašen krivim po svim tačkama.

Kako je „Alo!“ već pisao, Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i aktuelni izvršni direktor Jeremićeve organizacije CIRSD, kao senka je pratio Vuka na svakom od petnaestak putovanja u Aziju, na kojima se sastajao sa Patrikom Hoom, bivšim ministrom spoljnih poslova Hongkonga, i Je Đanmingom, odbeglim kineskim tajkunom. Famozne „konsultantske“ usluge Vuka Jeremića, koje je pružao poslovnim partnerima sa Dalekog istoka, iz Afrike i drugih delova sveta, po svemu sudeći, nisu se odnosile samo na sektor energetike i druge privredne oblasti već su imale veze i sa jednim od najunosnijih biznisa na svetu - trgovinom naoružanjem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Švaba BG

15.11.2018 09:08

Neverovano... Nemate ni jedan komentar bezmalo ni na jednoj jedinoj vesti! Pa ko vas čita?