PJONGJANG HAKOVAO VLADU SAD IZ SRBIJE

Autor:

Svet

14.11.2018

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnokorejski hakeri pali u Srbiji! Kako Srpski telegraf saznaje, nekoliko državljana Severne Koreje uhapšeno je početkom meseca zbog sumnje da su mesecima iz Srbije orkestrirano napadali i hakovali brojne svetske firme i kompanije, ali i vladu SAD! Prema saznanjima našeg lista, u pitanju su pripadnici ozloglašene severnokorejske grupe "Lazarus", koja se bavi sajber kriminalom, a nakon privođenja proterani su iz zemlje!

RepublikaFoto: pixabay.com
Na početku sajber aktivnosti grupe "Lazarus" bile su usmerene isključivo na vladu Južne Koreje u Seulu

Napad na "Soni"

Hakeri su pali nakon što je američka vlada prošlog meseca alarmirala svetsku javnost povodom sve brojnijih napada ove grupe širom sveta.

Spavaju šest sati

Istražitelji kompanije "Kasperski labs", čija je nadležnost sajber bezbednost, u svojim podacima izneli su da članovi ove grupe sa radom počinju oko ponoći i da dnevno spavaju između šest i sedam sati. Takođe, naveli su i da, pored severnokorejskih hakera, ovoj grupi pripada i dosta kineskih državljana.

- Ova hakerska grupa bavi se prikupljanjem obaveštajnih podataka i pribavljenjem novca, a sumnjiči se da je dosad ukrala stotine i stotine milione dolara infiltriranjem u kompijuterske sisteme mnogih svetskih banaka, kompanija, ali i vladinih institucija pojedinih zemalja - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Foto: Tanjug/AP
Lider Severne Koreje Kim Džong Un

6.000 pripadnika najmanje broji ova sajber banda

Grupa je aktivna od 2009. godine, a tek 2014. su postali poznati svetskoj javnosti i to nakon što su hakovali američku filmsku industriju "Soni pikčers". Ipak, pored sajber špijunaže i sajber sabotaže, jedna od njihovih glavnih aktivnosti su i finansijski usmereni napadi. Naime, na meti ovih hakera našle su se brojne banke, bolnice, pošte i druge kompanije u SAD, Velikoj Britaniji, Rusiji, Kini, Japanu, Nemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Politički motivisani napadi

Na početku sajber aktivnosti grupe "Lazarus" bile su usmerene isključivo na vladu Južne Koreje u Seulu zbog dugogodišnjeg rata sa Severnom Korejom.

- Ovi hakeri su 2016. godine upali u kompjuterske sisteme južnokorejskog Ministarstva odbrane i ukrali 235 gigabajta tajnih dokumenata. Među dokumentima je bio i tajni plan zajedničke vojne vežbe Seula i Vašingtona, takozvani operativni plan 5015 - pisali su mediji tada.

Foto: pixabay.com
Među najvećim napadima koje je grupa izvela smatra se pljačka Centralne Banke u Bangladešu

- Sumnja se da iza osumnjičenih za sajber kriminal stoji upravo severnokorejska vlada, koja na ovaj način prikuplja informacije i novac za svoje aktivnosti i delovanja. Svoje hakere šalju u zemlje trećeg sveta. Tako su došli i u Srbiju. U tim zemljama otvaraju manje firme ili se zapošljavaju u već postojeće i odatle vrše hakerske napade. Jako im je teško ući u trag, a odlikuje ih i izuzetna međusobna povezanost - priča izvor.

Sumnja se da iza "Lazarus" grupe stoji vlada Severne Koreje

Jedna od napadnutih kompanija početkom ove godine je i Centralna banka Rusije, iz koje su hakeri ukrali 4,8 miliona evra. Grupa "Lazarus" nedavno je uspela i da hakuje svetski poznatu "Gugl plej" platformu za preuzimanje raznih aplikacija.

Najveća pljačka

Među najvećim napadima koje je ova grupa izvela smatra se pljačka Centralne Banke u Bangladešu februara 2016. godine. Ova grupa je tada pokušala da ukrade 851 milion američkih dolara, ali je uspela da iz banke prenese "svega" 81 milion dolara!

Aplikacije

- Hakeru su tada postavili tri android aplikacije za krađu ličnih informacija korisnika. Aplikacije, od kojih su se dve predstavljale kao bezbednosne, a treća kao kulinarska, otkrivene su tri meseca nakon postavljanja, nakon što su korisnici prijavili da nešto nije u redu sa njima. Tada su reagovali stručnjaci zaposleni u Guglu i odmah ih uklonili. Nedugo nakon ovoga američke vlasti izdale su saopštenje i upozorile na ovu grupu. Nakon toga su otkriveni i pripadnici ove sajber grupe koji su bili raspoređeni u Srbiji i odmah su deportovani iz naše zemlje - dodaje izvor.

ČINJENICE
Žrtve "Lazarusa":
SAD - Ministarstvo za unutrašnju bezbednost
KINA - Univerziteti i benzinske pumpe
NEMAČKA - Nemačka železnica
JAPAN - Japanska elektronska kompanija "Hitači"
VELIKA BRITANIJA - Nacionalna zdravstvena služba
INDIJA - Policija
ŠPANIJA - Kompanija za telekomunikacije "Telefonika"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
flamantes

14.11.2018 18:44

Ne znam koliko je pametno što ste dozvolili tuđinu da napada druge iz vaše zemlje, nemojte se poslije čuditi što na vas gledaju kao na nepouzdane