Francuzi rekli jedno veliko "izvini" Srbima: Stidimo se poteza našeg predsednika i besni smo!

Autor: informer.rs

Svet

14.11.2018

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao običan francuski građanin, upućujem vam iskreno i duboko izvinjenje zbog greške koju je Francuska napravila tokom Ceremonije komemoracije 11. novembra. Budite sigurni da svi informisani Francuzi duboko poštuju istorijsko prijateljstvo između Srbije i Francuske, piše u jednoj od poruka koje su pristigle na adresu srpske ambasade u Parizu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Brojna pisma i mejlovi podrške stigla su ovih dana. "Obični" građani Francuske osetili su potrebu da se izvinu srpskom narodu, zbog velikog i sramotnog propusta koji je načinjen rasporedom sedenja na proslavi stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu.

Podrška Francuza ovaj put nije izostala, a ovo je samo mali deo pisma: 

Dobro veče,

Mnogi Francuzi, među koje ubrajam i sebe, su se osetili poniženim od strane Emanuela Makrona kada su saznali za žalosni postupak prema predsedniku Vučiću, predstavniku zemlje koja je dugogodišnji prijatelj i saveznik.

Osećamo isto poniženje kao kad je naša zemlja, koja je bila podređena stranim naređenjima od strane tadašnjeg predsednika, bombardovala Beograd.

Sa druge strane, cenimo dostojanstvo koje je pokazao predsednik Vučić time što nije izazvao skandal. To je takođe veliki dokaz hrišćanske skromnosti. 
Nažalost, Emanuel Makron nikada to neće razumeti.

R. Klementi

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron razočarao mnoge Francuze

Dobro veče,

Pišem vam ovoj mejl da vam kažem koliko se stidim zbog mog predsednika, Emanuela Makrona, koji je tokom Ceremonije primirja ponizio vašeg predsednika (a time i vašu zemlju).

Zaista, premestiti ga na drugu tribinu je skandalozno. Kada znamo šta je vaša zemlja preživela tokom rata ...

Molimo vas da prihvatite izvinjenje jednog skomnog Francuza koji zna ko su naši pravi prijatelji.

S poštovanjem, O. Geo

RepublikaFoto: Tanjug
Vučić sa Makronom

Pismo podrške gospodinu Ristiću,  ambasadoru Srbije u Parizu, poslao je i J.V.

Vaša Ekselencijo,

Nažalost, nisam sasvim upućen u protokol kojim putem Vam se treba obratiti sa poštovanjem zbog Vaše funkcije, molim Vas unapred da izvinite moj nespretan stil koji ni na koji način ne ugrožava poštovanje koje imam za Vaš rang i Vašu zemlju.

Upravo sam iz novina saznao šta se desilo sa gospodinom Vučićem, predsednikom Republike Srbije tokom Komemoracije, 11. novembra 2018. godine.

Ja sam duboko pogođen (ranjen/ ponižen) zbog uvrede Vašeg predsednika od strane Protokola Jelisejske palate,  uvrede Vaše Republike, kao i svog Vašeg stanovništva, prvo kao Francuz, a naročito kao strastveni obožavatelj istorije.

Gospodin Vučić je svojim dostojanstvenim ponašanjem bio mnogo veći od našeg.

Večeras, Vaša Ekselencijo, sramota me je što sam Francuz.

Ja vas molim da prihvatite moje iskreno izvinjenje za one budale koji ne cene krvno srodstvo i prijateljstvo koje vezuje naše zemlje. Vaša zemlja je stekla pravo da bude počastvovana, a naša je dužnost bila da to ispoštujemo. Ne mogu, uz ovu jedinstvenu poruku, da operem krivicu i žao mi je.

Molimo prihvatite izraze mog iskrenog prijateljstva!

Poštovani gospodine,

Želim da vam napišem ovih par reči da izrazim svoj sram i bes nakon Komemoracije 11. novembra koju je organizovala Francuska.

Srpski predsednik zaista je imao svoje mesto na čelu sa predsednicima savezničkih zemalja.

Ja imam 38 godina, ja sam generalni direktor velikog luksuznog brenda, nemam nikakve veze sa Balkanom, ali volim istoriju i pamtim je.

Samo sam hteo da Vam pošaljem ovu kratku poruku. Živelo francusko-srpsko prijateljstvo.

Sebastijan V.

Gadi nam se tretman Kosova!

Poštovani,

Ja sam jedan skromni francuski građanin koji je zgrožen postupkom kojim je srpski predsednik primljen u Francuskoj 11. novembra, želeo sam da izrazim svoje simpatije.

Molim vas, uverite svog ambasadora da se mnogi Francuzi odvratno osećaju zbog razlike u tretmanu između Kosova i Srbije tokom ceremonije!

Ali, s obzirom da na to kakvog predsednika imamo u Francuskoj, moramo se utešiti jer je moglo biti još gore.

L. Gamel

Zahvalni Srbiji!

Ekselencijo,

Jutros sam saznao za postupak vlasti moje zemlje prema vašem predsedniku tokom proslava koje su obeležile Stogodišnjicu primirja 11. novembra 1918. godine.

Molim vas da mu prenesete najiskrenije izvinjenje: moji dedovi, podoficiri francuske vojske 1914. godine, često su mi pričali o žrtvovanju Srbije za Francusku.

Želim, ovom kratkom porukom, da vam kažem koliko sam zahvalan vašoj zemlji zbog njenog angažovanja tokom Velikog rata zajedno sa nama.

S poštovanjem,

Pukovnik D.P.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
ma idi bre

14.11.2018 21:14

sve je to magla i dim nemaju oni sramotu dovidjenja nikad vise...

flamantes

15.11.2018 07:48

@ma idi bre - Pa to su oni vama rekli