CIPRAS: Preti nam "istorijski deža vi"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.11.2018

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fašizam i nacizam su nehumane ideologije, ali su moćne jer se oslanjanju na instinkte, a u uslovima rata instinkt preživljavanja nađačava, poručio je danas na marginama Mirovnog foruma u Parizu premijer Grčke Aleksis Cipras.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksis Cipras

- Ultradesničari i nacionalisti imaju svoj plan koji je jasan i bezvremen. Podeliti društvo, ciljati određene društvene grupe, kultivisati strah i prizvati nacionalni ponos koji se odnosi samo na odabrane. I Hitler i Musolini su se obraćali društvima sa problemima, gde su preovladavali strah i očajanje", rekao je grčki premijer, ističući da je ono sa čime se suočavamo "istorijski deža vi - prenosi ANA.

Cipras je dodao da je nakon rata među poraženima preovladao instinkt osvete i da je upravo to ono što su tadašnji demagozi iskoristili.

On je dodao da danas treba napraviti poređenje i boriti se, uprkos razlikama, za Evropu, jer "istorija ne može da čeka i kada se ponavlja, bude veoma surova prema nama".

- Evropa je ponovo izgrađena nakon dva svetska rata, zastnovana na socijalnoj pravdi, zaštiti radnika, jednakosti polova, unapređenju infrastrukture, kao i miru i saradnju među narodima - dodao je on.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading