Poruka izveštaja o trgovini organima: Marti siguran! Pašće velike ribe iz Prištine!

Autor:

Svet

09.11.2018

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velike ribe iz Prištine biće uhapšene i procesuirane, najavio je Dik Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope. On je velikim ribama nazvao predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija, potpredsednika kosovske skupštine Džavita Haljitija, predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija...

RepublikaFoto: Tanjug/AFP
Dik Marti

Autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koji je 2010. izazvao pravu buru u međunarodnoj zajednici i potpuno okrenuo sliku o svemu što se dešavalo na Kosovu i Metohiji, poručio je da je optimista po pitanju rada suda formiranog za zločine koje su počinili pripadnici OVK.

- Optimista sam da će uskoro tribunal testirati svoj rad prvim hapšenjima ljudi koji su na Kosovu i u međunarodnoj zajednici poznati kao velike ribe - rekao je Marti za portal Preševa jon.

On je, međutim, izrazio i veliku zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja scenarija ubijanja svedoka kako bi se prikrili albanski zločini, što se dešavalo tokom postupaka pred Haškim tribunalom.

Dik Marti izjavio i da je ozbiljno zabrinut zbog mogućnosti da se ponovi ubijanje svedoka

Govoreći o važnosti procesuiranja odgovornih za zločine, Marti je konstatovao da "Kosovo ne može da ima političku i ekonomsku perspektivu ukoliko zemlju vode osumnjičene, korumpirane osobe i mafijaški kriminalci".

Marti je, podsetimo, 2014. godine u intervjuu za švajcarski radio SRF izjavio da je izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klinta Vilijamsona, koji je tada predstavljen, za njega prijatno iznenađenje, kao i za zapadne vlade koje nisu očekivale pozitivne rezultate. Iako u izveštaju Vilijamson nije navodio imena, već samo rekao da je reč o nekadašnjim visokim kadrovima OVK, za Martija je, kako je naveo, bilo sasvim jasno ko su oni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading