IZBORI ZA KONGRES U SAD: Veliki odziv birača, kvarovi na glasačkim mestima

Autor: Tanjug

Svet

06.11.2018

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbore za Kongres koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata, dve godine nakon izbora Donalda Trampa za predsednika, obeležio je veliki odziv glasača, ali i dugi redovi i kvarovi na glasačkim mašinama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako su preneli američki mediji, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.


Navodi se i da je odziv registrovanih birača u nekim odlučujućim državama, poput Teksasa, Nevade i Arizone već premašio sveukupan broj birača na izborima 2014.

Takođe, primetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prve sate glasanja obeležili su dugi redovi i kvarovi na elektronskim glasačkim mašinama, a u Džordžiji, gde se vodi neizvesna trka za guvernera, pojedini birači čekali su i do tri sata da glasaju, piše Glas Amerike.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati. 


Većina glasača ocenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smeru, dok dve trećine ipak ocenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

U SAD se danas održavaju izbori za Kongres, a glasa se za svih 435 mesta u Predstavničkom domu, za 35 od 100 mesta u američkom Senatu i 36 od 50 guvernera saveznih država.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading