Nema izuzetka: EU preti sankcijama svojoj članici

Autor: Tanjug

Svet

06.11.2018

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija bi mogla da uvede sankcije Italiji ako se ne postigne dogovor o budžetu te zemlje za narednu godinu.

RepublikaFoto: Promo
Evropska komisija

To je izjavio evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi. 

- Želim dijalog, ali u krajnjoj instanci mogu da se primene sankcije ako ne budemo u stanju da postignemo dogovor - rekao je Moskovisi novinarima na marginama zasedanja ministara finansija EU u Briselu, a prenosi agencija Rojters. 


On je insistirao na tome da nikakva odluka još nije doneta, jer Italija i dalje ima na raspolaganju nedelju dana da promeni budžetski plan pre isteka roka 13. novembra, ali je jasno stavio do znanja sa kakvim će se posledicama suočiti Rim ukoliko se ne bude pridržavao pravila EU. 

- Trinaestog novembra očekujemo snažan i precizan odgovor italijanske vlade - rekao je Moskovisi

Evropska komisija je prošlog meseca odbacila italijanski predlog budžeta, uz obrazloženje da krši fiskalne propise EU i da može doprineti daljem povećanju javnog duga Italije, koji trenutno premašuje 130 odsto BDP-a. 


Italijanski ministar finansija Đovani Trija ponovio je u ponedeljak da se budžetski plan italijanske vlade neće menjati i da planirani veći budžetski deficit za narednu godinu neće dovesti do narastanja javnog duga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading