Peskov: Ukrajina da pokaže volju za poboljšanje odnosa

Autor: Tanjug

Svet

01.11.2018

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvođenjem sankcija Ukrajini, Moskva želi da natera Kijev da pokaže volju za poboljšanje odnosa, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je novinarima rekao da se Rusija nada da će Ukrajina pre ili kasnije pokazati barem slabu političku volju da poboljša odnose sa Moskvom, ali je naglasio da se takva volja trenutno ne vidi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Peskov

Peskov je istakao da bi Rusija mogla da ukine kontramere uvedene Ukrajini u slučaju da se poprave odnosi dve zemlje, kao i to da je moguće da Moskva ukine sankcije ukoliko to isto učini Kijev. Portparol Kremlja naglasio je da Moskva može da ukine sankcije "ukoliko se u bliskoj budućnosti desi da se počnu preduzimati koraci ka poboljšanju veza i smanjenja tenzija u bilateralnim odnosima".

Kremlj veruje da bi "van razuma" bilo uvrstiti ukrajinskog predsednika Petra Porošenka na listu sankcionisanih osoba, javio je TASS.

- Predsednici se obično ne stavljaju na liste sankcija. To bi bilo van razuma - napomenuo je Peskov.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je ranije danas ukaz o ekonomskim sankcijama protiv Ukrajine zbog "neprijateljskih postupaka" protiv državljana i pravnih entiteta Rusije.

Na listi se nalaze 322 državljanina Ukrajine i 68 ukrajinskih kompanija. Peskov je naglasio da Vlada sprovodi odredbu predsednika Rusije Vladimira Putina i da je reč o kontramerama. On je dodao da Rusija nije inicirala ovu razmenu sankcija i da su ovakve mere bile neizbežne, jer "ukrajinske kolege tu praksu upražnjavaju već duže vreme, tako da je Moskva morala recipročno da odgovori".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading