VELIKA AKCIJA PROTIV NARKO BANDI U ALBANIJI: Uhapšeni i policajci

Autor: Republika

Svet

28.10.2018

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Albaniji je u poslednja tri dana u 12 gradova sprovedena velika akcija protiv narko-bandi koje imaju veze sa političarima i uhapšeno 27 osoba, među kojima i tri policajca, dok se za šest osoba i dalje traga.

Foto: Ilustracija

Tokom akcije je pretreseno 100 stanova i nađeno 182,5 kilograma opijuma. 

U akciji je učestvovalo 1.500 policajaca i tokom nje su razbijena četiri narko-bande koje su sarađivale i internacionalno organizovale čitav posao - proizvodnju, prodaju i šverc narkotika, kao i pranje novca, piše Dojče vele.

Kako se navodi, to je bila jedna od najvećih operacija te vrste u Albaniji. 

Državno tužilaštvo Albanije je pre mesec dana podnelo krivičnu prijavu i policiji dostavilo čitavo brdo dokaza - hiljade sati prisluškivanih telefonskih razgovora, video snimaka, izveštaja tajnih istraga na licu mesta, snimaka dronom i hiljada stranica korespodencije osoba i institucija u Albaniji i inostranstvu.

DW piše da je istraga isplela mrežu oko laboratorije u mestu Has na severu Albanije gde se proizvodio heroin, da bi se potom švercovao u EU, a praćena je distrubucija droge, ali i tokovi novca. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Tom prilikom utvrđeno je da se masovno kupuju skupi placevi na omiljenim turističkim odredištima Albanije, a tužilaštvo je saopštilo da se to radilo uz pomoć visoko pozicioniranih političara.


Navodi se da je među uhapšenima i Arben Ndoka, bivši poslanik vladajuće Socijalističke stranke, koga je novinar Artan Hodža optužio da je svoju političku moć zloupotrebio za falsifikovanje dokumenata i kupovinu placeva u javnom vlasništvu - nepostojeći vlasnici su placeve jeftino kupovali i potom ih skupo prodavali.

Ta praksa je već u martu dovela do hapšenja 12 službenika državne i komunalne uprave, koji su osumnjičeni za primanje mita i s tim u vezi otuđivanje oko 235 000 kvadrata javnih površina na području oko Leša, na obali Jadrana. 

Bivši generalni direktor albanskih zatvora Arben Čuko sumnjiči se za veze sa grupom Šijaku, jednom od četiri bande koje je policija sada razbila, a istraga mu prebacuje da je jednog člana Šijake, koji je u zatvoru zbog ubistva, na molbu narko bande premestio u drugi zatvor, i za to dobio novac i jedan auto.

DW navodi da su do sada u Albaniji politički i državni funkcioneri bili nedodirljivi, čak i kada je javna tajna bila da su umešani u korupciju ili i aktivno učestvovali u švercu droge. 

Prema podacima kancelarije UN za borbu protiv kriminala i narkotika (UNODC) za 2017. godinu, albanske narko bande su na prvom mestu na svetu po švercu marihuane i heroina, a na trećem po trgovini kokainom.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading