PRINCU POSLALI PRSTE NOVINARA

Autor:

Svet

23.10.2018

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odred saudijskih ubica iz jedinice "Tigar" poslao je svom šefu prestolonasledniku trona Saudijske Arabije princu Salmanu prste novinara Džamala Kašogija, koji su mu, dok je još bio živ, isečeni tokom mučkog ispitivanja u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ispred saudijskog konzulata u Turskoj

To je juče otkrio list Middle east eye, navodeći da su delovi tela dopisnika američkog Vašington posta otpremljeni u Rijad da bi egzekutori dokazali kako su svoj zadatak uspešno obavili. Taj podatak je još jedan u nizu koji baca sumnju na to da je upravo mladi kontroverzni kraljević odgovoran za likvidaciju novinara, što je juče posredno potvrdio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, povređen činjenicom da se monstruozno ubistvo, kakvo svet ne pamti, dogodilo na tlu njegove zemlje.

- Postoje snažni pokazatelji da je svirepo ubistvo Džamala Kašogija bilo planirano. Ono je uvreda za celo čovečanstvo - bio je jasan Erdogan govoreći juče pred parlamentom svoje zemlje nakon što je rečeno da Ankara ima snažne dokaze o sudbini nesrećnog Kašogija, te da će predsednik obelodanili "golu istinu o egzekuciji".

Foto: Tanjug/AP
Princ Salman

U skladu sa tim Erdogan je naveo kako njegova zemlja ima snimke s bezbednosnih kamera saudijskog konzulata, ne otkrivajući da li je u dokaznom materijalu i sat koji je Kašogi nosio na dan smrti. Reč je, podsetimo, o epl pametnom satu, koji je navodno snimio detalje monstruoznog mučenja novinara, kao i razgovor 15 ubica.

Erdogan: Odgovorno je 18 osoba, od kojih je 15 stiglo iz Saudijske Arabije, a troje su radnici konzulata u Istanbulu

- Odgovornima treba suditi u Turskoj jer se zločin dogodio na našoj teritoriji. U pitanju je 18 osoba, od kojih je 15 stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici konzulata u Istanbulu - otkrio je turski lider, dok je televizija njegove zemlje A Haber objavila snimak na kom se vidi kako dan posle smrti novinara troje zaposlenih u konzulatu spaljuju dokumenta. Sve agencije su zatim obelodanile fotografije na kojima se vidi da se iznad tog diplomatskog predstavništva 3. oktobra vije dim.

Foto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Ovaj čovek je preko Skajpa govorio ubicama šta da rade Kašogiju?

Britanski list Miror objavio je delove izveštaja turskih istražitelja na osnovu kojih se veruje da je desna ruka princa Salmana Saud el Kahtani (40) glavni čovek koji je orkestrirao ubistvo Džamala Kašogija. Navodi se da je on putem Skajpa bio na vezi sa odredom saudijskih ubica tog kobnog 2. oktobra i davao im instrukcije kako da muče i kasape novinara. Prema izveštaju, govorio je: "Donesite mi glavu tog psa". Inače, Saud el Kahtani je poznat i po tome što je putem Tvitera pozvao Saudijce da etiketiraju sve neprijatelje kraljevske porodice kako bi se on sa njima obračunao.

Podsetimo, Kašogi je ušetao u konzulat svoje zemlje u Turskoj da bi dobio dokumenta kako bi se oženio svojom devojkom Turkinjom. Otad mu se gubi svaki trag, a uprkos tvrdnjama da je likvidiran, Saudijska Arabija je negirala da bilo šta zna o njegovoj sudbini. Na kraju je priznala da je on mrtav, ali uz ogradu da kraljevska porodica sa tim nema ništa, te da je novinar slučajno usmrćen u tuči.

Kralj Salman: Svi optuženi za ovaj zločin biće žestoko kažnjeni

Kašogi je, inače, otkrivao kontroverze o Salmanovima i zbog toga koristio pseudonim, međutim, nakon što je od prošle godine počeo da piše za Vašington post, verovao je da je siguran na tlu SAD, te se svojim imenom potpisivao na tekstove.

Našli raskomadano telo u bunaru konzula?

Telo ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija nađeno je u bunaru kod rezidencije generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu, rekao je juče za Sputnjik lider turske partije Vatan Dogu Perinček. On je istakao kako je to saznao od pouzdanih izvora u službama bezbednosti Istanbula, međutim, Redžep Tajip Erdogan je zatim negirao da je telo nađeno. Kasnije je ipak i američki Skaj njuz otkrio da je raskomadano telo otkriveno u konzulovoj bašti, a da je nađena i glava sa unakaženim licem.

U ponedeljak je objavljeno kako je Kašogija neposredno pred smrt lično zvao princ Salman i tražio mu da se hitno vrati u domovinu. On je, međutim, to odbio. Mediji juče otkrivaju i da je pred egzekuciju glavnoosumnjičeni za njeno sprovođenje Maher Abdulaziz Mutrib čak sedam puta zvao princa. Zbog svih tih optužbi juče je zasedala saudijska vlada s kraljem Salmanom na čelu, koja je poručila da će svi optuženi za smrt novinara biti žestoko kažnjeni.

Foto: Tanjug/AP
Kašogi

Koristili Kašogijevog dublera da zbune Turke

Samo nekoliko sati pre nego što je Redžep Tajip Erdogan izašao s tvrdnjama da je Džamal Kašogi usmrćen nakon detaljno isplanirane akcije, u medijima se pojavila vest kako su Saudijci koristili novinarovog dublera da bi zavarali trag turskim istražiteljima i naveli ih da pomisle kako je on ipak napustio saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra. Dublera je glumio Mustafa el Madani (57), jedan od 15 saudijskih operativaca koji su poslati da ubiju Kašogija. On je obukao reporterove pantalone i jaknu, ali to nije bilo dovoljno da u potpunosti izgleda kao on, te su na osnovu snimaka bezbednosnih kamera otkrivene razlike.

Činjenice
Ostale ključne tačke Erdoganove optužbe
"Još se ne zna gde se Kašogijevo telo nalazi"
"Ne sumnjama u iskrenost saudijskog kralja Salmana, ali nisam zadovoljan što je Saudijska Arabija za ubistvo novinara okrivila pojedine obaveštajne agente (nije spomenuo princa Salmana, prim. aut.)
"Ne sumnjama u iskrenost saudijskog kralja Salmana, ali nisam zadovoljan što je Saudijska Arabija za ubistvo novinara okrivila pojedine obaveštajne agente (nije spomenuo princa Salmana, prim. aut.)
"Turska zahteva odgovore na pitanja ko je nalogodavac ubistva"
"Zašto zgrada konzulata u Istanbulu nije odmah bila otvorena za istragu?"
"Zašto su objavljivana protivrečna saopštenja o tom slučaju?"
"Ko je lokalni (turski) saradnik koji je preuzeo Kašogijevo telo?"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading