Saudijci: Slučajno smo ubili novinara! Erdogan: OTROVALI SU GA I RASPARČALI!

Autor:

Svet

16.10.2018

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijska Arabija spremna je da prizna da je novinar Džamal Kašogi, kome se svaki trag gubi 2. oktobra nakon što je ušetao u konzulat svoje zemlje u turskom gradu Istanbulu, brutalno ubijen u tom diplomatskom predstavništvu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Salman

Ta najava predstavlja dramatični obrt u slučaju koji je potresao veliki deo sveta i izazvao ozbiljnu diplomatsku krizu na relaciji Saudijske Arabije i Turske s obzirom na to da je režim Kraljevine Arabije uporno odbijao da prizna da zna šta se Kašogiju dogodilo. Međutim, nakon žestokih pritisaka zvanične Ankare, ali i Britanije, Francuske i Nemačke, neimenovani izvor blizak režimu u Rijadu najavio je da bi ta situacija mogla da se promeni.

Ipak, kraljevski režim i dalje odbija da prizna svoju umešanost u zločin, navodeći da su novinara možda brutalno ubili pripadnici specijalnih jedinica i obaveštajci, koji su želeli da se dodvore kralju Salmanu i njegovom kontroverznom nasledniku princu Salmanu. Razlog za to je, podsetimo, činjenica da je Kašogi bio žestoki kritičar mladog kraljevića, za kog se čak spekuliše da je povezan s brojnim korupcionaškim, ali i terorističkim aferama, što je nestali novinar navodno znao. Prema tom scenariju, saudijski istražitelji su u konzulatu navodno želeli da ispitaju Kašogija kada je došao po papire za svoje venčanje, ali da je onda sve pošlo po zlu.

Istovremeno sa tim navodima, po pitanju čitavog slučaja oglasio se i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, čija zemlja od trenutka nestanka dopisnika američkog Vašington posta odgovornost za to svaljuje na Rijad. Juče, međutim, to nije učinio, ali je rasplamsao strasti navodima da je Kašogi u konzulatu najverovatnije prvo otrovan, a zatim raskomadan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

- Turski istražitelji su u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu tražili toksične materijale - naveo je Erdogan o istrazi koja je počela u ponedeljak uveče i trajala devet sati.

U njoj su, pored turskih, učestvovali i saudijski stručnjaci nakon što je to princ Salman naredio. Erdogan je otkrio da je pretražena i rezidencija saudijskog konzula.

Inače, po pitanju afere "Kašogi" najinteresantniji je položaj američkog predsednika Donalda Trampa, koji je odbio da optuži Saudijsku Arabiju da je novinara likvidirala "jer je previše znao o režimu u Rijadu", već je u tu prestonicu juče poslao svog državnog sekretara Majka Pompea.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

- Verujem kralju Salmanu da njegov režim ne stoji iza ubistva novinara. On mi je to rekao tako snažno, zato su možda krive tamo neke ubice. Ko zna? - napisao je Tramp na Tviteru nakon razgovora sa Salmanom, što je razbesnelo Ruse, koji su naveli da je takav mlak stav odraz "udvorišne politike SAD prema Saudijcima, koji upumpavaju ogroman novac u Ameriku".

Podsetimo, turski mediji su pisali da je egzekuciju novinara najverovatnije naredio princ Salman, te da je on najpre mučen prilikom ispitivanja, a da je kasnije raskomadan kako bi se uklonili tragovi zločina. Zato su turski istražitelji, koji su jedva dobili dozvolu za pretres konzulata, u ponedeljak tražili i ostatke krvi u tom objektu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading