Papa Franja proglašava dva sveca

Autor: Tanjug

Svet

14.10.2018

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja će danas za svece proglasiti dve "najvažnije i najosporovanije ličnosti" Katoličke crkve u 20. veku - papu Pavla Šestog i salvadorskog nadbiskupa Oskara Romera, piše AP.

Foto: Promo foto
Papa Franja

Pavle Šesti poznat je po tome što je, nakon što je postao papa 60-ih godina prošlog veka, uveo služenje liturgije na narodnom, umesto na latinskom jeziku, i što je unapredio odnose sa ljudima drugih vera i uveo praksu da pape putuju po svetu.

AP podseća da je on, međutim, u enciklici iz 1968. godine, potvrdio protivljenje Vatikana kontracepciji, čime je ojačao konzervativne, a udaljio napredne snage u Rimokatoličkoj crkvi.

Nadbiskup Oskar Romero poznat je po tome što je ostao uz narod Salvadora i osuđivao siromaštvo, društvenu nepravdu, ubistva i mučenja. Njega su 1980. godine ubili pripadnici desničarskih "eskadrona smrti" tokom mise u bolničkoj kapeli.

Konzervativni prelati u Latinskoj Americi, međutim, smatraju da bi eventualno povezivanje Romera s "teologijom oslobođenja" ojačalo taj pokret u Katoličkoj crkvi koji smatra da Isusovo učenje od svojih sledbenika zahteva da se bore za socijalnu i ekonomsku pravdu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading