OSVETA ZA SANKCIJE: Putin ruši dolar

Autor: informer.rs, Republika

Svet

10.10.2018

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko ministarstvo finansija najavilo je da uskoro planira da zameni dolar sa evrom u trgovinskoj razmeni sa Evropskom unijom zbog američkih sankcija Moskvi. Stručnjaci smatraju da bi to potpuno urušilo vrednost američke valute, koja je već izuzetno oslabljena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Nove mere obelodanio je zamenik ruskog ministra finansija Vladimir Koljčev. On je naveo da bi Rusija profitirala ako sa dolara pređe na evro.

- Najbolja stvar koju možemo da učinimo za domaću ekonomiju jeste da pod hitno pređemo sa dolara na evro u trgovini sa EU. U to spada razmena robe, ali i energije - rekao je Koljčev.

On je dodao da bi, pored Rusije, dobit imali i njeni evropski partneri.

Korist i za EU

- Ovo će, sa jedne strane, ojačati poziciju evra kao rezervne svetske valute, a sa druge strane bi osiguralo bezbednost za razmenu sa našim partnerima u slučaju da SAD odluče da naprave neke nepromišljene poteze. To im ne bi bio prvi put, jer su već napravili brojne gafove na međunarodnom tržištu - naveo je zamenik ministra.

Koljčev je istakao da bi prelazak na evro bio jednostavan jer je ta valuta jaka, a time bi dodatno dobila na snazi.

- Kompanije koje su pod američkim sankcijama već imaju probleme sa trgovinom. Prelaskom na evro te poteškoće bi nestale - objasnio je ruski zvaničnik.

Ideju oko prelaska sa dolara na evro prvi je pokrenuo Andrej Kostin, predsednik Upravnog odbora VTB-a, druge najveće banke u Rusiji. On je dodao da bi trebalo ojačati i poziciju rublje u saradnji sa stranim partnerima, a predlog je odmah naišao na podršku ruskog lidera Vladimira Putina. On je naveo da bi dedolarizacija ruske ekonomije bila pametna.

- Vašington je napravio kolosalnu stratešku grešku kad je uzdrmao dolar svojom nepromišljenom politikom prema svetu. Toj valuti vrednost opada iz nedelje u nedelju, što može biti kobno. Rusija će se na sve načine distancirati od američke valute kako bismo bili što nezavisniji od SAD - poručio je Putin.

Monopol dolara opasan

On je u maju ove godine naveo da Rusija više ne može da veruje finansijskom sistemu kojim dominira dolar.

- Amerika jednostrano postavlja sankcije i krši pravila Svetske trgovinske organizacije. Monopol dolara je opasan po ceo svet - naveo je Putin.

Ekonomski eksperti navode da će mere Rusije dodatno srozati vrednost dolara, koja je opala za 54,7 odsto u odnosu na evro. Razlog za vrtoglavi pad dolara je to što se američki javni dug poslednjih godina povećao sa šest triliona (hiljada milijardi) dolara na 21,6 triliona. Stručnjaci spekulišu da je moguće da SAD dozvoljavaju pad vrednosti dolara kako bi lakše otplatile toliki dug.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading