Do smrti će biti u kineskom zatvoru: Šef Interpola je ipak špijun

Autor:

Svet

09.10.2018

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni član Komunističke partije Kine i zvaničnik te zemlje Meng Hongvej (64), koji je podneo ostavku na čelo Interpola nakon što je krajem septembra uhapšen u svojoj domovini, otkad mu se i gubi svaki trag, u stvari je špijun koji je preko međunarodne policije odavao tajne svoje zemlje zapadnim silama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šef Interpola Meng Hogvej

To je otkrio britanski list Independent i bacio potpuno novo svetlo na slučaj koji je uzdrmao planetu kada je u petak obelodanjeno da je Hongvej, jedan od najmoćnijih ljudi sveta, misteriozno nestao. Ubrzo je zvanični Peking objavio kako se uhapšeni nalazi pod istragom zbog umešanosti u korupciju i primanje mita, međutim, ispostavlja se kako su razlozi za njegovo privođenje daleko ozbiljniji. Zbog toga mu, kako se strahuje, preti doživotna robija. 

Da stvar po Hongveja bude lošija, njegov slučaj, upozoravaju zapadni mediji, vodi kontroverzna kineska Nacionalna komisija za superviziju (National Supervision Commission), koja je zvanično sa radom počela u martu ove godine. Kada je njeno osnivanje najavljeno sredinom 2017, sve najveće međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su Kinu da će ugrožavati osnovne slobode svojih sunarodnika.

Peking je, s druge strane, branio njeno osnivanje obrazloženjem da će joj glavna funkcija biti obračunavanje sa korumpiranim visokim zvaničnicima Komunističke partije Kine i da će se služiti specijalnom metodom istrage nazvanom "ljudži". Mnogi, međutim, smatraju da ona sa sobom nosi stravičnije načine ispitivanja i ophođenja prema zatvorenicima nego što je to bio slučaj sa ranijom "šuanguej" metodom. 

- "Ljudži" je, barem na papiru, trebalo da bude naprednija metoda u odnosu na "šuanguej", koji je uključivao brutalno mučenje zatvorenika. Međutim, zasad je jedino jasno da "ljudži" podrazumeva vremenski limit koliko osumnjičeni može da bude u pritvoru, a  iznosi tri meseca. Nakon toga, on može biti produžen na još najviše tri meseca ako osumnjičeni ne bude optužen.

Takođe, porodice pritvorenika u roku od 24 sata bivaju obaveštene o njegovom zatvaranju (što u slučaju Hongveja nije bilo tako jer njegova supruga Grejs Meng o njemu nije imala nikakve informacije od 25. septembra do 5. oktobra, prim. aut.). Takođe, "ljudži" podrazumeva da se svako ispitivanje zatvorenika snima - navodi portal Japantimes, uz naglasak da je teško znati šta pritvorenici prolaze kada se kamere isključe.

Interesantno je da se po novom kineskom zakonu procesuiranja najviših zvaničnika znaju lokacije na kojima su oni smešteni, dok kada je u pitanju "šuanguej" to nije bio slučaj, te su osumnjičeni često zatvarani u specijalno opremljenim sobama i hostelima širom grada.

- Te sobe su bile zvučno izolovane i sa specijalnim zidovima i nameštajem kako bi se sprečili eventualni pokušaji samoubistava - navodi japanski medij.

Prema podacima organizacije Hjuman rajts voč, u Kini je u poslednjih pet godina pritvoreno oko 1,5 miliona zvaničnika Komunističke partije, koja broji oko 89 miliona članova.

- Formula je jednostavna. Kao i mnogi drugi koji su upotrebom sile nestali pre njega, on će biti u pritvoru dok ne prizna ono što od njega traže. Zatim ga čeka nefer suđenje i užasni uslovi u zatvoru na mnogo, mnogo godina - istakla je Maja Vang, istraživač Hjuman rajts voča.

Podsetimo, Hongvej je supruzi pred nestanak poslao putem Vocapa sličicu noža, pa ona veruje da je tako želeo da joj kaže da je u smrtnoj opasnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading