ZLO "MAJKL" JURCA ka Floridi: Sa njim stižu jaki vetrovi, tornado, poplave!

Autor: Republika

Svet

09.10.2018

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tropska oluja "Majkl" prerasla je u uragan prve kategorije, a očekuje se da postane "veliki i opasan uragan" do trenutka kada udari u Floridu, što se očekuje u sredu, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

RepublikaFoto: twitter.com/ABC
Uragan smrti

Prema najavama, "Majkl" bi mogao da dostigne kategoriju 3, odnosno jačinu vetrova od 170 do 210 kilometara na sat. Prognoze su i da bi u sredu mogao da se premesti na područje Floride i nastavi jugoistočnim delom SAD do četvrtka.

Guverner Floride upozorio je građane da je reč o "životno ugrožavajućoj oluji".

- Ovaj uragan ima potencijal da izazove razarajuće posledice i svaka porodica mora da bude spremna. Nemojte da rizikujete. Imaćemo olujni talas, vetrove, potencijalne poplave, a postoji i velika šansa za tornado - rekao je on.

Skot je naglasio da je u stanju pripravnosti i 5.000 vojnika Nacionalne garde.

- Porodice treba da iskoriste priliku danas da obezbede da imaju hranu i vodu za tri dana, kao i sve neophodne lekove - napisao je na Tviteru. Proglašeno je vanredno stanje u 26 okruga na Floridi, a u pojedinim je data i preporuka za evakuaciju.Guvernerka Alabame Kej Ijvi takođe je proglasila vanredno stanje na teritoriji cele države. Na putu uragana je i Kuba, a posebno upozorenje dato je za provinciju Pinar del Rio gde se proizvodi veći deo duvana za čuvene kubanske cigare. Zapadni deo Kube "Majkl" će pogoditi večeras.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da bi “Majkl” mogao da izazove poplave i klizišta opasne po život na Kubi, dok se na Floridi takođe očekuju poplave opasne po život. "Majkl" je inače sedmi uragan u 2018. godini, što je više od proseka koji za period do oktobra iznosi pet uragana.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading