BRITANCI SPREMAJU NAPAD NA MOSKVU: Od poteza Kremlja zavisi da li ruska prestonica ostaje bez struje (VIDEO)

Autor: Sputnjik

Svet

07.10.2018

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska vojna komanda spremna je da izvede sajber-napad na Moskvu i ostavi rusku prestonicu bez struje u slučaju da Rusija napadne neku od zapadnih zemalja, izjavio je neimenovani izvor u bezbednosnim službama Velike Britanije za Sandej tajms.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Moskva/London

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da Velika Britanija nema uobičajene odbrambene resurse za borbu protiv "agresije Kremlja", zvaničnici britanske vlade "obećali su da će aktivirati ofanzivni sajber-potencijal, uključujući i mogućnost da isključe svetla u Kremlju".

Ovakav scenario će obezbediti Velikoj Britaniji više varijanti za dejstvo "ako (predsednik Rusije) Vladimir Putin naredi ruskim trupama da zauzmu mala ostrva koja pripadaju Estoniji" kako bi proverio koliko je ozbiljna posvećenost NATO-a da poštuje Član 5 svoje povelje (po kome se tvrdi da se oružani napad na jednu zemlju pakta smatra kao napad na čitav pakt) ili "izvrši invaziju na Libiju kako bi dobio kontrolu nad rezervama nafte i izazove novu migrantsku krizu u Evropi", ili "iskoristi neregularne formacije kako bi izveo napad na britanske vojnike ili stvori pretnju novim britanskim nosačima aviona".

Sandej tajms navodi da je ovog vikenda u Omanu 5.500 britanskih vojnika učestvovalo u najvećim vojnim vežbama u poslednjih deset godina, usavršavajući svoju "gotovost za bilo kakvu konfrontaciju sa ruskim tenkovima ili jedinicama za vođenje hibridnog rata". U ovim vežbama, čiji su troškovi 100 miliona funti (130 miliona dolara), učestvovalo je 200 jedinica oklopne tehnike, šest vojnih brodova i osam aviona "Tajfun“. Tajms piše da je u seriji izrežiranih "bitaka" ulogu "neprijatelja koji je koristio ruske tenkove T-72" igrala Kraljevska konjička garda.

 

 

Ranije je predstavnik kancelarije britanske premijerke Dejvid Lidington izjavio da zapadne zemlje treba da budu na oprezu u vezi sa Rusijom, ojačavaju sajber-bezbednost, ali da je sa Moskvom neophodno voditi i dijalog.

Moskva dosledno odbacuje tvrdnje zapadnih političara o porastu ruskog vojnog prisustva u drugim regionima i bilo kakvim dejstvima koja su navodno usmerena na narušavanje međunarodnog poretka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading