Šef Interpola bi mogao da završi na Interpolovoj poternici!

Autor: Republika

Svet

06.10.2018

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Interpolovoj listi nestalih lica nenadano bi se mogao naći i šef te organizacije Meng Honvej, čiji nestanak je prijavljen u petak, kada je otputovao u svoju rodnu Kinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Meng Honvej

Nestanak Menga (64) je prijavljen pošto je otputovao u Kinu. Njegova porodica se, prema navodima ministarstva, s njim nije čula od 25. septembra, što je četiri dana ranije od datuma koji su ranije objavili neimenovani policijski izvori, prenosi Rojters. Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lionu, gde je i sedište Interpola, rekla je da joj je prećeno putem telefona i na društvenim mrežama.

Prethodno je hongkonški list "Saut Čajna Morning Post", pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da je Meng pod istragom u Kini i da je odveden na ispitivanje odmah po dolasku u zemlju prošle nedelje.

Na sajtu kineskog Ministarstva za javnu bezbednost Meng je naveden kao zamenik ministra, ali je funkciju izgubio na sednici komiteta Komunističke partije u aprilu, navodi list. Za direktora Interpola, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije koja se bavi međunarodnom policijskom saradnjom i okuplja 192 zemlje, imenovan je 2016. godine. 


Interpol je saopštio da je upoznat sa izveštajima u vezi s Mengovim "navodnim nestankom" i da je ovo pitanje za relevantne vlasti u Francuskoj i Kini. Izvor upoznat sa istragom o Mengovom nestanku rekao je da je početna pretpostavka zapadnih istražitelja da je Meng antagonizovao kineske vlasti na neki način i da je zatim priveden, prenosi Rojters.

Agencija dodaje i da nije poznato zašto je Meng otputovao u Kinu. Meng ima skoro 40-godišnje iskustvo u kriminalističkom pravu i politici i nadgledao je pitanja vezana za pravne institucije, suzbijanje trgovine narkoticima i borbu protiv terorizma, kako se navodi na sajtu Interpola.

Zvaničnici Interpola mogu da koriste specijalne pasoše radi bržeg kretanja u hitnim situacijama, ali to ne bi Mengu dalo posebna prava ili imunitet u njegovoj rodnoj zemlji, navodi Rojters. Kada je Meng pre dve godine preuzeo dužnost predsednika Interpola, aktivisti za ljudska prava su izrazili zabrinutost zbog njegove bliskosti s kineskom vladom tvrdeći da će Peking možda pokušati da iskoristi njegovu poziciju za hvatanje disidenata.


Interpol je 2014. izdao "crvenu poternicu" za 100 ljudi kineskog porekla koji žive u inostranstvu, među kojima je i Guo Vengui, biznismen koji tvrdi da ima dokaze o korupciji na visokom nivou u Komunističkoj partiji, piše "Indipendent".

Vengui koga traži kinesko tužilaštvo od 2014. bio je blizak sa Maom Ðijaom koji je, poput Hongveja, bio na funkciji zamenika ministra za bezbednost i protiv kojeg se vodi istraga za korupciju, dodaje britanski list.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading