REKORDNI BROJ MOĆNIH KANDIDATA ZA DODELU NAGRADA: RAT za Nobela za MIR!

Autor:

Svet

05.10.2018

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet članova Nobelovog komiteta u glavnom gradu Norveške Oslu, gde se od 1895. dodeljuje nagrada za mir, nikada u istoriji nisu imali teži zadatak da odrede ovogodišnjeg dobitnika te laskave titule s obzirom na to da se na listi kandidata našao rekordni broj njih, čak 331, među kojima su neka od najzvučnijih imena svetske politike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nobelova nagrada

Zbog toga su prethodnih dana i kladionice ozbiljno razvile posao zahvaljujući popularnosti kandidata, a kako stvari stoje prema njihovim podacima, najviše izgleda da osvoje prestižno priznanje i skoro milion evra imaju ni manje ni više nego šef Bele kuće Donald Tramp i predsednici Severne i Južne Koreje Kim Džong Un i Mun Džae In.

Donald Tramp

- S jedne strane, napredak u odnosima dve Koreje je nešto najspektakularnije na polju svetske politike u ovoj godini, ali se pitam da li je možda preuranjeno dodeliti im tu nagradu - izjavio je direktor Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma Den Smit komentarišući kandidature Trampa, Kima i Muna.

Takođe, i prema pisanju vodećih svetskih listova, trojica predsednika učinili su mnogo na jačanju mira i denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali da stvari još nisu skroz čiste, pogotovo kad je u pitanju odnos Tramp-Kim. Naime, iako je njihov susret u Singapuru 12. juna ocenjen kao istorijski, stvari na terenu su drugačije jer ništa od postignutog dogovora dvojice moćnika još nije ispunjeno.

Foto: Tanjug/AP
Kim Džong Un

Osim toga, Trampu se šanse da dobije nagradu smanjuju jer je po dolasku u Belu kuću uradio i nekoliko stvari koje su, kako ocenjuju analitičari, izuzetno opasne po mir u svetu, poput povlačenja SAD iz međunarodnog sporazuma o klimi i iz sporazuma sa Iranom.

- I njegova često oštra retorika kojom se obraćao protivnicima, ali i sporadične intervencije američke vojske u Siriji, udaljavaju ga od te prestižne nagrade - ocenjuju analitičari i navode da mu naruku ne idu ni najnovije optužbe koje je objavio Njujork tajms, a po kojima je Tramp mnogo lagao govoreći o načinu sticanja svog bogatstva.

- Utajio je 413 miliona dolara - navodi američki list, što je šef Bele kuće juče nazvao "smešnim navodima".

Dobitnik nagrade bi trebalo da bude objavljen danas u 11 časova, a inače, kandidata je veoma mnogo jer bilo ko može da kandiduje osobu, grupu ili organizaciju za koju smatra da zaslužuje priznanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading