POKRENULI BIZARNU ISTRAGU PROTIV ŠEFA SAD: Ruše Trampa jer je kao dete postao milioner!

Autor:

Svet

03.10.2018

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poreska služba američke države Njujork pokrenula je verovatno dosad najbizarniju istragu u istoriji SAD, koja je zasnovana na napisima lista Njujork tajms, a u kojim se predsednik SAD Donald Tramp optužuje da je još kao dete od svega osam godina postao milioner i to utajom poreza.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Te tvrdnje uticajni američki list pod patronatom demokrata i, podrazumeva se, Bila i Hilari Klinton, bazira na navodnoj istrazi Tajmsa. Njom je, kako se tvrdi, ustanovljeno da su Trampovi roditelji Fred i Meri En Meklod na sinovljevo ime počeli da prebacuju enormne količine bogatstva kada je napunio tek tri godine, a s ciljem da izbegnu plaćanje poreza predstavljajući taj novac kao poklone. Tako je aktuelni šef SAD do osme godine, zaključuje Njujork tajms, postao ponosni vlasnik bogatstva od 413 miliona dolara, u današnjoj vrednosti te valute. Kasnije su, kako se navodi, naslednici Freda Trampa, uključujući i aktuelnog lidera Amerike, osnovali lažnu korporaciju čija je funkcija bila da zamaskira milione dolara koji su im poklanjani. Da stvar bude kontroverznija, Njujork tajms naglašava i da sve to pokazuje kako predsednik uporno obmanjuje javnost svoje zemlje jer tvrdi da je prvi milion zaradio kasnijim svojim poslovanjima i to zahvaljujući "malom zajmu od oca Freda", a da je u stvari bogataš postao mnogo, mnogo ranije.

- Ti napisi zavaravaju javnost - kratko je rečeno iz Bele kuće i istaknuto da je dovoljno imati u vidu da se istraga pokreće o slučaju starijem više od šest decenija, a i da je izabran interesantan tajming za to - baš pred Trampu važne izbore za Kongres.

 Njujork tajms, koji se nalazi pod direktnim patronatom Klintonovih, tvrdi da Tramp obmanjuje javnost jer govori da je prvi milion zaradio u kasnijim godinama

- Predsednik nema nikakve veze sa utajom poreza. Tim poslovima ranije su se bavili drugi članovi porodice Tramp, koji nisu bili stručni i stoga su se u potpunosti oslanjali na ovlašćene profesionalce kako bi sve bilo u skladu sa zakonom - obrazložio je još Trampov advokat Čarls Harder.

Foto: Tanjug/AP
Trampova porodica

U članku je, naime, objavljeno i više poverljivih poreskih dokumenata na osnovu kojih Njujork tajms tvrdi da je većina sadašnjeg novca američkog predsednika proistekla iz toga što je on pomogao roditeljima da izbegnu plaćanje poreza, osnivanjem lažne korporacije s braćom i sestrama. Osim toga, istaknuto je i da je 1999, kada je preminuo Fred Tramp, šef SAD malverzacijama pokušao da skoro celokupno nasledstvo ostavi samo sebi.

Iznenađen takvim navodima, gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je da je gradskom sekretarijatu za finansije naložio da pokrene hitnu istragu.

Advokat Harder: Predsednik nema nikakve veze sa utajom poreza

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Odmah istražiti kršenja pravila vezana za poreze i stanovanje kako bi se utvrdilo da li su plaćeni odgovarajući porezi - napisao je on na Tviteru, dok stručnjaci navode da prema krivičnom zakonu utaja poreza ne zastareva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gde su braća i sestre šefa SAD
Robert Tramp (70) - penzionisani je biznismen koji je vodio Tramp organizaciju za prodaju nekretnina izvan Menhetna. Razveo se 2007, a trenutno je član odbora medijske kuće Zenimaks medija
Elizabet Tramp (76) - starija je Trampova sestra, koja se udala za filmskog producenta Džejmsa Graua, a radila je kao direktorka Čejs banke s Menhetna pre nego što se penzionisala i otišla na Floridu
Fred Tramp mlađi (43) - umro je 1981. od posledica alkoholizma, kada se Tramp zarekao da nikada neće da pije niti da puši. Fred je, pošto se nije slagao sa ocem, otvorio je privatnu avio-kompaniju
Merijen Tramp (81) - najstarija je Trampova sestra i trenutno obavlja funkciju predsednika žalbenog suda SAD

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading