OPOZICIJA OŠTRO OPTUŽUJE POSLE REFERENDUMA: Zbog Zaeva smo dužni pet milijardi evra!

Autor:

Svet

03.10.2018

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strasti u Makedoniji još se ne stišavaju nakon propalog referenduma o promeni imena te zemlje i njenog članstva u EU i NATO, a položaj premijera Zorana Zaeva, američkog plaćenika koji po svaku cenu želi da nedeljno glasanje predstavi uspešnim, postaje sve nepodnošljiviji jer mu sprovođenje te ideje ne polazi za rukom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev

Osim toga, opozicija predvođena strankom VMRO-DPMNE Hristijana Miskoskog otkrila je da je Zaev uz pokušaj urušavanja suvereniteta zemlje kroz promenu njenog imena doveo državu do prosjačkog štapa jer je javni dug porastao na više od pet milijardi dolara, kao i da je premijer nekontrolisano koristio državna sredstva za promociju referenduma. Istovremeno, makedonski dnevnik Kurir objavio je detaljan spisak kako je vlada Zorana Zaeva na nabavku hrane i pića spiskala vrtoglavih 54.000 evra.

- SDSM je obećala da će smanjiti državni dug, ali nakon što je na vlasti, javni dug je prešao granicu od pet milijardi evra. Uz to je realizacija kapitalnih projekata na očajnom nivou - 23,33 odsto. Ne postoje novi projekti, a zaustavljena je realizacija onih koje su nasledili od VMRO-DPMNE. Otkriveno je kako su tenderi odobreni visokim partijskim i državnim službenicima i otkriveno je kako je "država" nekontrolisano trošila milione dolara - stoji u saopštenju Mickoskog, koji je sazvao hitan sastanak Glavnog odbora da bi se razmatrala trenutna politička situacija u zemlji koju zapad uporno pokušava da što pre uvuče u NATO.

Mickoski: Ulazimo u ozbiljnu političku krizu i u narednoj godini mogući su i najgori scenariji

- Makedonija ulazi u ozbiljnu političku krizu i u narednoj godini mogući su i najgori scenariji - upozoreno je iz te stranke.

- U 2019. nas očekuje još veća kriza. Svaki vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku neće rešiti ništa, jer nijedna od stranaka neće dobiti dvotrećinsku većinu u Skupštini potrebnu za izmenu ustavnih amandmana. Sve ankete pokazale su da bi, u slučaju izbora, vlast formirale koalicije oko SDSM ili oko VMRO-DPMNE, a sve to ukazuje na ulazak u još dublju političku i ekonomsku krizu - poručili su iz VMRO-DPMNE.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Podsetimo, zbog malog broja izašlih građana na referendum u Makedoniji, on je po svim pravnim zakonima neuspeo, ali Zaev, kao i njemu naklonjeni zapadnjački funkcioneri, pokušavaju "da dokažu" da je glasanje bilo uspešno jer se od ukupnog broja glasača oko 90 odsto izjasnilo "za" promenu imena države u Republika Gornja Makedonija. Međutim, ispostavlja se da se glasanju većinom odazvalo albansko stanovništvo, te se makedonski premijer našao u veoma nelagodnoj situaciji. Pokazalo se, podsetimo, da je samo od Amerike pred referendum dobio oko osam miliona dolara kako bi glasanje bilo uspešno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading