ERDOGAN OTVORIO NAJVEĆU DŽAMIJU U ZAPADNOJ EVROPI

Autor: tanjug

Svet

29.09.2018

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan svečano je u Kelnu otvorio džamiju, najveću u zapadnoj Evropi, uz jako prisustvo policije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nova džamija u Kelnu

Policija je morala da razdvaja Erdoganove pristalice i protivnike.

Uspešna poseta u kritičnoj fazi

U svom govoru posvećenom nemačko-turskom prijateljstvu, Erdogan je svoju višednevnu posetu Nemačkoj opisao kao "prelepu" i "izuzetno uspešnu" u, kako je naveo, "kritičnoj fazi". 


On je pozdravio 3,5 miliona svojih sunarodnika, braće, kako je rekao, koji žive u Nemačkoj i zahvalio "svom prijatelju" predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru koji ga je, kako kaže,, "veoma učtivo" primio, prenose nemački mediji. 

Ocenio je i da su razgovori s kancelarkom Angelom Merkel protekli veoma dobro, uprkos nekim nesuglasicama. On je rekao da je sa oboje nemačkih zvaničnika razgovarao o važnim temama, kao što su ekonomske investicije i o tome kako se "efikasno boriti protiv rasizma i islamofobije". 

Erdogan je pozvao Turke u Nemačkoj da se bolje integrišu u nemačko društvo, a založio se i za dvojno državljanstvo. 

Slučaj "Ozil i Gundogan"

Takođe je pozvao da se zauzme zajednički stav protiv rasizma i kritikovao ponašanje Nemaca prema fudbalerima Mesutu Ozilu i Ilkaju Gundoganu, koji su posle fotografisanja s njim bili izloženi jakim kritikama. 

- Samo zbog toga su "isključeni iz društva. Za to nemam razumevanja - rekao je Erdogan. 

Turski predsednik je ponovo zatražio i odlučnu borbu protiv pristalica Gulenovog pokreta koji Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj pre dve godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading