LUPIO, pa ostao živ! TRAMP PORUKOM ZAMALO IZAZVAO TREĆI SVETSKI RAT

Autor:

Svet

10.09.2018

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp navikao je svoje najbliže saradnike na nepromišljene poteze, ali jedan detalj iz najnovije knjige istraživačkog novinara Boba Vudvorda otkriva da je šef Bele kuće svojom izjavom bio na ivici da izazove novi globalni sukob.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Naime, Vudvord tvrdi da je Tramp doveo čelnike Pentagona do ivice ludila kada je u javnost zamalo pustio poruku na Tviteru koja je mogla da isprovocira režim u Pjongjangu da pomisli da se Amerika sprema za sveopšti napad na Korejsko poluostrvo.

Kako otkriva nagrađivani novinar, Tramp je sastavljao beleške, a u jednoj od njih stajala je i opasna poruka koju je planirao da objavi na Tviteru.

- Povući ćemo naše ljude iz Južne Koreje, članove porodica 28.000 Amerikanaca - stajalo je prema rečima Vudvorda u poruci koju je Tramp planirao da pusti u javnost.

Prema njegovim rečima, međutim, kada su generali u Pentagonu videli taj natpis, prošla ih je jeza, jer bi objava te poruke skoro sigurno izazvala Treći svetski rat.

- Moj Bože, imamo pouzdanu informaciju da će Severna Koreja ovo shvatiti kao da je napad neminovan - napisao je Vudvord u knjizi, prenoseći reči prisutnih na sastanku čelnika Pentagona.

GLOSA: Sporna Trampova poruka: Povući ćemo naše ljude iz Južne Koreje, članove porodica 28.000 Amerikanaca

On je objasnio da su vojno-obaveštajni kanali u Vašingtonu tada dobili tajnu depešu iz Pjongjanga da bi objava takvog tvita skoro sasvim sigurno značila i objavu rata Kim Džong Unu i da bi sukob koji ne bi isključivao ni upotrebu nuklearnog oružja tada bio neminovan.

Inače, Vudvord je u svojoj knjizi Trampa opisao kao neinformisanog i impulsivnog, a često i nesmotrenog državnika, čiji su najbliži saradnici povremeno sklanjali dokumenta s njegovog stola kako bi ga sprečili u preduzimanju ishitrenih poteza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading