ČAVUŠOGLU I MAS "PEGLAJU" TURBULENTNE ODNOSE ANKARE I BERLINA

Autor: Tanjug

Svet

05.09.2018

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Turska i Nemačka su imale buran period u bilateralnim odnosima, ali sada rade intenzivno na njihovoj obnovi i jačanju", saopštio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

RepublikaFoto: fotomontaža/Tanjug/AP/pixabay.com
Mas i Čavušoglu

On je to rekao na zajedničkoj pres konferenciji sa nemačkim kolegom Hajkom Masom koji je u zvaničnoj poseti Turskoj, prenosi Rojters.

Šef turske diplomatije je dodao da su on i Mas razgovarali o koracima u pravcu poboljšanja odnosa kao i o regionalnim pitanjima i najnovijem razvoju situacije u Siriji u Idlibu.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas izjavio je ranije danas da će Berlin nastaviti da "naporno radi" na poboljšanju odnosa s Turskom.

- U strateškom je interesu Nemačke da ima konstruktivne odnose s Turskom - rekao je Mas, prenosi AP.

Mas je to izjavio uoči puta u dvodnevnu posetu Turskoj, gde će s predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom i drugim turskim zvaničnicima razgovarati o poboljšanju odnosa dve zemlje, u vreme kada Ankara nastoji da popravi veze sa evropskim saveznicima.


Prošle godine, Erdogan je optužio Nemačku za "nacističko postupanje", pošto turskim ministrima nije bilo dozvoljeno da u toj zemlji, u kojoj živi i radi veliki broj Turaka, održe predizborne mitinge.

Odnosi su takođe pogoršani nakon što su u Turskoj uhapšeni neki nemački građani, a što je, prema oceni Berlina, učinjeno iz političkih razloga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading