ŠAMAR NATO, PUTIN DIŽE 300.000 VOJNIKA: Posle relaksa u Sibiru, ruski predsednik najavio najveće vojne vežbe od 1981.

Autor:

Svet

28.08.2018

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će moćne snage njegove zemlje zajedno sa armijama Kine i Mongolije narednog meseca održati najveće vojne vežbe još od 1981, nazvane Vostok 2018. (Istok). U njima će učestvovati rekordnih 300.000 vojnika i čak 1.000 borbenih letelica, što je izazvalo novi talas strepnje u redovima NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Tu vest šef Kremlja je saopštio samo dan nakon što se vratio sa kratkog dvodnevnog odmora u sibirskoj oblasti Tiva na obali Jeniseja, gde je uživao u prirodi, osvajao planinske vrhove, brao gljive, jeo šumske plodove, pecao i vozio čamac po reci.

- Šuma je zaista bajkovita - rekao je predsednik, kom su na kratkotrajnom putovanju društvo pravili šef FSB Aleksandar Bortnikov, ali i dugogodišnji prijatelj i jedan od najodanijih saveznika ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu pravio društvo Putinu na putovanju, pa poručio: Naše najnovije ratne igre biće najveće u poslednje četiri decenije

Njegovo prisustvo u Sibiru upravo je i dalo povoda zapadnjačkim medijima da Putinov relaks-vikend okarakterišu kao da ga je proveo u radnoj atmosferi, što je Šojgu ubrzo i potvrdio jučerašnjim saopštenjem detalja o predstojećim manevrima.

- Rusija će sledećeg meseca održati najveće vojne vežbe u poslednjih skoro 40 godina - istakao je Šojgu i otkrio da će se one odvijati u centralnoj i istočnoj Rusiji, kao i da će uključivati i dve ruske pomorske flote i sve vazdušne jedinice.

- Održaće se od 11. do 15. septembra, a najveće su još od ratnih igara iz 1981, kada su u okviru tadašnjeg Sovjetskog Saveza izvedene igre Zapad 81 u kojima je učestvovalo 100.000 vojnika - podsetio je on.

Po tom pitanju se, u skladu s očekivanjima, oglasio vršilac dužnosti portparola Alijanse Dilan Vajt, koji će poručio kako će NATO pomno pratiti ruske manevre jer "njima Moskva demonstrira spremnost snaga za sukob velikih razmera".

- Rusija i NATO su održali brifinge po pitanju ovih vojnih vežbi još tokom Samita Rusija-NATO u maju ove godine, ali mi ćemo ih svakako pratiti. One se uklapaju u sliku koju već neko vreme gledamo - samopouzdanje Rusije je u porastu - ocenio je Vajt i otkrio da su Alijansini zvaničnici pozvani da posmatraju vežbe, te da razmišljaju o tome.

Dilan Vajt: NATO će pomno pratiti ruske manevre jer njima Moskva demonstrira spremnost snaga za sukob velikih razmera

Inače, povodom Putinovog putovanja u Sibir zapadni mediji su podsetili kako je interesantno da on ovog puta nije želeo da pokaže svoje bicepse i pločice na stomaku, aludirajući na to što je ruski predsednik ranije znao da pozira bez majice, što sada nije bio slučaj.

Šta će još biti deo manevara
- 1.000 borbenih letelica
- sve vazdušne jedinice
- 36.000 tenkova
- 2 ruske pomorske flote
- vojnici Kine i Mongolije

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading