"MEKEJN JE BACIO KAŠIKU, KAKO PROSLAVITI": Smrt američkog senatora uzburkala društvene mreže

Autor: Republika

Svet

26.08.2018

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrt američkog senatora iz redova Republikanaca Džona Mekejna, koji je bolovao od raka mozga, podigla je veliku prašinu na društvenim mrežama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Preminuo posle duže bolesti: Džon Mekejn

I dok Tviteraši iz SAD uglavnom izražavaju žaljenje zbog smrti senatora, koji je u Zapadnim medijima slovio za jednog od boraca za ljudska prava i demokratiju, dotle korisnici Tvitera iz Srbije ali i regiona uglavnom podsećaju na njegovu ulogu u bombardovanju Srbije i širenju antiruske histerije, a o čemu je Republika.rs već pisala.

Tako su, primera radi, bivši predsednici SAD Barak Obama i Džoržd Buš Mlađi, odali počast preminulom senatoru.

 

 

 

 

Isto je uradio i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp, koji je doduše, u poslednje vreme imao brojne nesporazume sa Mekejnom, iako su obojica iz Republikanske stranke.

 

 

Naime, Tramp je nedavno, aludirajući na Mekejnovo zarobljavanje tokom rata sa Vijetnamom, doslovce izgovorio da više "voli one koji nisu bili zarobljeni".

Priliku da jadikuje nad smrću senatora nije propustila ni njegova rivalka iz Demokratske stranke - Hilari Klinton. Iako je svojevremeno Mekejna "častila" rečima da je on "čisto zlo", Hilari je nakon vesti od smrti Mekejna dala sasvim drugačiju izjavu.

 

 

Vest o smrti američkog senatora, masovno se komentarisala i u regionu.

Tako je predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio da je "Mekejn je bio istinski prijatelj našeg naroda i neodvojivi deo crnogorske istorije", dok je, s druge strane, Nebojša Medojević, iz opozicionog Demokratskog fronta, između ostalog podsetio da je Mekejn bio jedan od zagovornika politike da "Asad mora da ode".

 

 

On se takođe složio i sa mišljenjem po kome je Mekejn bio jedan od "najboljih boraca Satane".

 

 

 

Na smrt Mekejna oglasili su se i pojedini političari iz Srbije. Tako je Dragan Maršićanin iz DSS, konstatovao:

- Preminuo američki senator Džon Mekejn. Suza mi suzu stiže.

 

 

Nisu, međutim, samo političari bili ti koji su komentarisali Mekejnovu smrt. I građani koji svoje stavove izražavaju na Tviteru, imali su šta da kažu na ovu temu.

 

 

Neki su i otvoreneno poručivali da bi trebalo da "gori u paklu".

 

 

S obzirom na to šta je sve rekao o Srbima, i kako se zalagao za bombardovanje 1999. godine, ne bi trebalo da čudi što se na ovim prostorima ne žali baš previše za njegovim odlaskom.

 

 

Bilo je i onih koji su otvoreno likovali.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading