Evo kako je Mekejn pričao o Srbima

Autor: intermagazin

Svet

26.08.2018

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki senator iz republikanske partije Džon Mekejn, koji je preminuo u 81. godini od posledica tumora na mozgu, bio je poznat po svojoj srbofobiji i rusofobiji, a na račun ova dva naroda izneo je niz spornih tvrdnji. U više navrata Srbe je nazvao ubicama koje ne zaslužuju slobodu i civilizovane tekovine društva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Mekejn, američki senator

Po njegovom mišljenju, Balkan ne može bez pomoći SAD da se odbrani od ekspanzije „Ruske imperije”, koju navodno, želi da obnovi Vladimir Putin.

Mekejn tvrdi da Rusija navodno „pojačava napore kako bi proširila svoj poguban uticaj na region i sprečila zemlje jugoistočne Evrope da same izaberu svoju budućnost.

Prenosimo deo njegovog teksta objavljenog prošle godine u Vašington postu:

- Ovog meseca sam putovao kroz sedam zemalja jugoistočne Evrope i zaustavio sam se u Sarajevu. Stajao sam kod Latinske ćuprije (nekada most Gavrila Pincipa), na uglu koji je promenio svet, gde je metak ubice usmrtio nadvojvodu Franca Ferdinanda i izazvao ciklus nasilja i rata koji su obeležili prvu polovinu 20. veka, region koji sedi na raskrsnici istorije i koji se još jednom suočava sa izazovima.

To je bio podsetnik na staru poslovicu da, iako se istorija ne ponavlja, ona se rimuje. Jugoistočna Evropa, regija koja se nalazi na raskršću istorije, još jednom se suočava sa rastućim izazovima i Sjedinjene Države treba da obrate veliku pažnju.

Neizvesnost se oteže o budućnosti ujedinjene Bosne i Hercegovine. Nedavne provokacije su pogoršale tenzije između Kosova i Srbije, ugrozile napredak u pravcu normalizacije odnosa između dve zemlje.

Možda najviše uznemiravajuće od svega je što Rusija intenzivira napore da potvrdi svoj maligni uticaj u regionu i da spreči narode jugoistočne Evrope da biraju svoju budućnost.

Najdramatičniji primer za to je rusko podržavanje puča u Crnoj Gori u oktobru prošle godine. Da bi se zaustavio ulazak Crne Gore u NATO, ruski obaveštajci su planirali da zbace vladu i izvrše atentat na premijera zemlje na dan izbora.

Verujem da kada se u potpunosti shvati obim ovog nečuvenog napada na Crnu Goru, to će pokazati da će Putin učiniti sve što je potrebno da ostvari svoju ambiciju, da obnovi rusku imperiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

26.08.2018 10:14

Eto kaznio ga Bog da je zadnje mesece trpeo kao sto trpi svako ispunjen mrznjom. Njemu mi Srbi nista ne dugujemo, nek mu dusa bude tamo gde je za zivota zasluzio, kako je cinio tako je i zavrsio.