NATO ODGOVORIO RUSIJI: Naša akcije su odbrambene

Autor: Tanjug

Svet

22.08.2018

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO je danas odbacio sugestije predsednika Rusije Vladimira Putina da snage Alijanse u istočnoj Evropi predstavljaju pretnju po Rusiju, a iz NATO su poručili i da ove trupe ne mogu da se porede sa snagama koje je Moskva rasporedila u tri susedne zemlje protivno želji vlasti tih država.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Akcije NATO su odbrambene, proporcionalne i u potpunosti u skladu sa našim međunarodnim obavezama. NATO je rasporedio 4.000 pripadnika trupa u istočnom delu Alijanse - sa ciljem da obeshrabri moguću agresiju. Nasuprot tome, Rusija ima trupe u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji protivno željama njihovih vlada - navela je u pisanboj izjavi Rojtersu portparolka Alijanse Oana Lungesku.

Rojters navodi da se ona u izjavi takođe suprotstavila Putinovoj tvrdnji da zapadni vojni savez odbija da sa Moskvom razgovara o pravilima vojnih letova, kazavši da je pitanje avijacije pokretano na raznim zajedničkim vojnim forumima.

- Što se tiče avijacije, mi smo razgovarali o vazdušnoj bezbednosti nad Baltikom na Savetu NATO-Rusija - poručila je portparolka NATO.

Putin prethodno danas izjavio da NATO pomera svoju vojnu infrastrukturu bliže ka ruskoj granici, a da Rusija kao odgovor na to treba da ojača sopstvenu infrastrukturu.

On je to kazao na konferenciji za medije održanoj nakon razgovora sa predsednikom Finske Saulijem Niinistoom.

Putin je takođe rekao da NATO odbija da sa Rusijom razgovara o utvrđivanju pravila vojnih letova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading