(VIDEO) CRKNITE! Tramp poslao brutalnu poruku Crnogorcima

Autor: nedeljnik.rs

Svet

21.08.2018

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki list Njujork Tajms objavio je redakcijski komentar u kome se dotakao odnosa predsednika SAD Donalda Trampa prema Crnoj Gori i njenom učešću u NATO savezu. Redakcijski komentar Njujork Tajmsa objavio je Nedeljnik.rs, a mi ga prenosimo u celosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trenutak pošto je Tramp odgurnuo Markovića na samitu NATO

Ovo Trampovo putovanje je nešto što će nastaviti da odjekuje. Izgledalo je da će se teško napraviti veću štetu nakon što je EU nazvao "neprijateljem", uvredio nemačku kancelraku Angelu Merkel i britansku premijerku Terezu Mej, žalio se na NATO, bacio u zapećak kraljicu Elizabetu II i imao tu neslavnu konferenciju za medije sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ipak, za svaki slučaj, došla je i njegova čudna opaska da je Crna Gora sa 640.000 duša "veoma agresivna" i da bi mogla da uvede NATO u Treći svetski rat.

U kontekstu ulizičkog intervjua voditelja Fox Newsa Takera Karlsona, snimanog u Helsinkiju u ponedeljak a objavljenog u utorak uveče, to je izgledalo tek kao prilog u odnosu na redovnu dreku predsednika o trgovini, migrantima, serverima Hilari Klinton, perfidnosti FBI ili oskudici sredstava u NATO. Pa opet, kao i mnogi drugi komentari gospodina Trampa koji nisu unapred napisani, i ovi bacaju novi pogled na neznanje gospodina Trampa i njegovo omalovažavanje mesta Amerike u istoriji, u svetu i njenih saveznika - ili (neznanje) kolika je moć predsedničkih izjava.

Nakon što je uvukao gospodina Trampa u uobičajnu tiradu kako NATO saveznici ne plaćaju dovoljno za savez a otimaju od Amerike u trgovinskim odnosima, gospodin Karlson je prešao na sledeću temu:

- Recimo Crna Gora, koja se pridružila prošle godine, bude napadnuta. Zašto bi moj sin išao u Crnu Goru da je brani od napada? Zašto? 

- Razumem šta kažete - odgovorio je Tramp. "Ja sam postavio isto to pitanje."

"Malecna" Crna Gora, nastavio je, ima "veoma agresivne ljude. Oni mogu da postanu agresivni i čestitamo, vi ste u Trećem svetskom ratu."

Onda se osvrnuo na tvrdnju da je već "podigao" na dodatnih 44 milijardi dolara od NATO članica i još tek sledi, praćeno poznatim tonovima kako imigracija "uništava kuluturu Evrope".

Odgovor gospodinu Karlsonu i gospodinu Trampu na pitanje zašto braniti Crnu Goru od napada je, naravno, član 5. Ugovora o NATO, osnovni princip koji podrazumeva da svaka članica priskoči u pomoć članici koji je pod napadom.

To ne znači da će NATO morati da se umeša ako Crna Gora izvrši agresiju na, na primer, Srbiju, pošto se taj član 5. aktivira samo u slučaju ako je članica napadnuta (ne ako ona napadne).

On je bio aktviran samo jednom: ne na Balkanu, već u podršci SAD posle 11. septembra.

Šire pitanje, da li je NATO više potreban u postkomunističkom svetu, postavljano je na sve strane tokom prethodnih četvrt veka i dobijen je afirmativan odgovor - kao model kolektivne bezbednosti i trans-atlantskog povezivanja. Jasno je da je gospodin Tramp, u svom nultom poznavanju globalnih odnosa, ne zna ništa o istoriji ni o polemici. Veće je pitanje da li je bio svestan da se njegov prijatelj Putin snažno protivio ulasku Crne Gore u NATO, i da se Rusija sumnjiči da stoji iza propale zavere 2016. da se zbaci vlada i izvrši atentat na tamošnjeg premijera.

U svakom slučaju, odgovor iz Crne Gore je, zaista, bio agresivan.

- On je najčudniji predsednik u istoriji SAD - rekao je za BBC Ranko Krivokapić, bivši predsednik crnogorskog parlamenta.

Reakcije kod kuće su bile manje blagonaklone. "Ne samo da je predsednik bacio Crnu Goru pod autobus; on je obaveze SAD prema NATO postavio kao uslovne i jasno iskazao nezadovljstvo članom 5 i kolektivnom bezbednošću, što je srž saveza", tvitovao je Ričard Has, predsednik Saveta za spoljne odnose.

Senator Džon Mekejn, republikanac iz Arizone, napisao je na Tviteru:

- Napadom na Crnu Goru i preispitivajuči naše obaveze u NATO, predsednik igra kako Putinu odgovara.

Tramp bi mogao natera svoj tim da opet pronađu neku dvostruku negaciju, kako bi povukao ono što je rekao. Mnogo bolje bi bilo kada bi ga njegovi ljudi naterali da razume da kapriciozni ispadi i neinformisanost na njegovoj visokoj poziciji, neuporedivo više ugrožavaju bezbednost Amerike i sveta, nego jedne male balkanske zemlje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading