TRAMPOVO UPOZORENJE PRESTRAŠILO JERUSALIM: Izraelski premijer zvaće se Muhamed!

Autor:

Svet

20.08.2018

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp navodno je rekao kralju Jordana Abdulahu II da će Izrael imati premijera koji će se zvati Muhamed ukoliko ubrzo ne bude rešen višedecenijski palestinsko-izraelski sukob. Razgovor između dvojice šefova država zabeležen je još 25. juna ove godine, a oni koji su mu prisustvovali su naveli da je Tramp to izgovorio u polu šaljivom tonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Međutim, analitičari smatraju da u svakoj šali uvek ima i pomalo istine, te da bi Izrael takve izjave prvog čoveka Amerike trebalo da shvati krajnje ozbiljno. Prema pisanju pojedinih medija koji su do informacije došli iz diplomatskih krugova, Tramp se tada samo nadovezao na Abdulahovu izjavu u kojoj je kralj Jordana rekao da mladi Palestinci žele jednu državu sa jednakim pravima. Izraelski Kanal 10, koji je preneo tu vest, naveo je da su to potvrdili i izraelski i bivši američki zvaničnici koji su prisustvovali tom sastanku, kao i ambasada Jordana u SAD.

- Mnogi mladi Palestinci neće rešenje po modelu dve države, već bi radije živeli zajedno s Izraelcima u jednoj i s jednakim pravima za sve. Rezultat bi bio da Izrael izgubi svoj jevrejski karakter - navodno je rekao Abdulah Trampu, na šta se prvi čovek Amerike nadovezao svojom kontroverznom izjavom. On je, naime, sudeći prema svojoj izjavi, sličnog mišljenja kao i jordanski kralj.

Kralj Abdulah: Mnogi mladi Palestinci neće rešenje po modelu dve države, već bi radije živeli zajedno s Izraelcima u jednoj

- Ono što kažete ima smisla, u scenariju jedne države premijer Izraela će se za nekoliko godina zvati Muhamed - odgovorio je navodno Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tokom tih razgovora kralj je navodno apelovao na Trampa da još ne predstavi svoj mirovni plan jer ima mnogo teškoća i nema potrebe da se žuri. Na to je Tramp u svom arogantnom stilu odgovorio da samo on može da reši taj decenijski spor.

- Želim napredak u mirovnom sporazumu jer ako moja administracija ne može da ga postigne, nijedna neće biti u stanju - odgovorio je navodno Tramp.

Abdulah se tada žalio da nije ni video taj dugo očekivani američki predlog niti ga je video bilo ko u Evropi.

Međutim, kakav god taj dogovor da bude, analitičari predviđaju će on najverovatnije naići na žestok otpor Palestinaca, koji su i dalje besni na SAD nakon što je Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela ranije ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading