NAVALA NA TURSKU ZBOG PADA LIRE: Luj Viton jeftiniji stotine dolara

Autor:

Svet

17.08.2018

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tursku trese šoping groznica!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Šoping groznica/Foto: Ilustracija

Zbog pada vrednosti lire koji uz manje ili veće oscilacije traje mesecima, turisti hrle u Tursku kako bi za "male" pare kupovali modele svetskih brendova. Već danima se vrte slike gužvi ispred radnji Luj Vitona i Šanela jer je samo na jednoj torbi moguće uštedeti nekoliko stotina dolara.

Cene nisu menjane, međutim stranci sada za svoj novac mogu da dobiju mnogo više lira, nego pre par meseci. Na primer, Lui Viton torbu koja u prodavnicama u Evropi košta 2.060 dolara, kupci u Turskoj će zbog pada vrednosti lire danas platiti 650 dolara jeftinije nego da su je kupili sredinom maja, iako cene nisu menjane.

A od septembra - stižu i Srbi!

To je jer se danas za jedan dolar dobije 6,57 lira, a pre dva i po meseca 4,5. Srpski turisti još uvek nisu pohrlili u Tursku, ali se očekuje da i oni to učine od septembra kada kod nas kreću šoping ture, kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

- Sigurno je da će i ovo biti jedan od jedan od opredeljućih faktora, mi smo imali iskustva ranijih godina da se isto dešavalo u Poljskoj i Češkoj jada je nacionalna valuta tamo padala. Svakako je isplativo za tu neku vanpasnionsku potrošnju - kaže Seničić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading