KIM NAMAGARČIO TRAMPA: Nastavio da pravi dve nuklearke!

Autor:

Svet

31.07.2018

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnokorejski vođa Kim Džong Un ozbiljno je namagarčio američkog kolegu Donalda Trampa jer je, suprotno svim obećanjima koja mu je dao u junu na samitu u Singapuru, ipak nastavio da pravi dva interkontinentalna projektila s nuklearnim kapacitetom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Kim Džong Un

To tvrde obaveštajne službe SAD pozivajući se na podatke prikupljene snimcima američkih špijunskih satelita. Oni su, kako su otkrili neimenovani zvaničnici Vašingtona, nadletali u proteklom periodu fabriku u severnokorejskom gradu Sanumdongu, te zabeležili aktivnosti koje ukazuju da je proizvodnja oružja za masovno uništenje nastavljena. Kako je navedeno, jasno se vidi da ogromni kamioni izlaze i ulaze u jedno skriveno postrojenje, ali da se ne može sa sigurnošću reći u kojoj je fazi proizvodnja raketa.

- Satelitske fotografije pokazuju da se radi na jednoj ili dve kontinentalne rakete na tečno gorivo - otkrio je američki zvaničnik za Vašington post.

Da situacija nije bezopasna, potvrdili su i službenici predsedništva Južne Koreje saopštenjem da pomno prate različita kretanja koja su sateliti otkrili i nedaleko od severnokorejske prestonice Pjongjang. Južnokorejski predsednik Mun Džae In, kao i Tramp, još se nisu oglašavali povodom najnovijih navoda. Ipak, mediji podsećaju da je američki državni sekretar Majk Pompeo nedavno istakao da Severna Koreja nije skroz odustala od proizvodnje nuklearnih raketa uprkos dogovoru Kima i Trampa.

Takvog stava je i Džoel Vit, bivši pregovarač Stejt departmenta i osnivač projekta za praćenje Severne Koreje "38 sever".

- Nije realno očekivati da Pjongjang obustavi programe dok se mastilo na sporazumu još nije osušilo - izjavio je Vit, aludirajući i na činjenicu da je u sporazumu američkog i severnokorejskog predsednika bilo dosta manjkavosti, a da je jedna od njih i ta što u njemu ne postoji ništa kao garancija da će Severna Koreja sprovesti denuklearizaciju.

Vit je, takođe, aktuelna dešavanja uporedio s ranijim pregovorima između SAD i SSSR, ali i sa Iranom.

- I SSSR i Iran su nastavili da rade na razvoju centrifuga sposobnih da proizvode nuklearni materijal iako su se sa SAD dogovorili da ograniče te aktivnosti - naglasio je Vit.

Najnovije optužbe SAD na račun Kim Džong Una došle su u trenutku nove runde sastanaka predstavnika Severne i Južne Koreje u procesu pomirenja dve zemlje. U pitanju je drugi susret nakon juna, kada je dogovoreno formalno primirje još od korejskog rata (1950-1953).

Inače, nejasno je da li su napisi Vašington posta o navodnim nuklearnim aktivnostima Severnokorejaca samo spin, navode pojedini analitičari, kako bi Tramp dobio novu priliku da "malo zavrne šiju Kimu i pokaže kako nije bio toliko blagonaklon u Singapuru".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading