BIVŠI TRAMPOV SAVEZNIK NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Izabrana porota za suđenje Polu Manafortu

Autor: Tanjug

Svet

31.07.2018

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porota za suđenje bivšem šefu predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa, Polu Manafortu izabrana je danas, a uskoro će početi uvodna izlaganja, javlja Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pol Manafort

Manafort se suočava s optužbama da je sakrio desetine miliona dolara, koje je u Ukrajini zaradio preko ofšor računa, i da je vršio bankarske prevare radi dobijanja kredita. 

Kako navodi britanska agencija, izabrano je 12 članova porote, od kojih je šest muškaraca i šest žena, kao i četiri alternativna člana. 

Američki sudija prošle nedelje je pristao da odloži do 31. jula suđenje Manafortu, na osnovu optužbi za bankarske i poreske prevare. 

Početak suđenja prvobitno je bio zakazan za 25. jul u federalnom sudu u Virdžiniji. 

Međutim, sudija T.S. Elis III je odložio suđenje kako bi dao Manafortovim advokatima više vremena da pregledaju hiljade stranica podataka i dokumenata, koje su predali tužioci u proteklih nekoliko nedelja. 

Dokumenta potiču iz firme koja je bila zadužena za vođenje računa o knjigovodstvu Manaforta i elektronskim uređajima Rika Gejtsa, njegovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika. 

Gejts je ranije priznao da je kriv i očekuje se da će svedočiti protiv Manaforta, navodi AP. 

Manafort se nalazi pod istragom specijalnog savetnika Roberta Mjulera o navodoj umešnosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine. 


Američki federalni sudija u junu je nalažio da Manafort bude smešten u zatvor, pošto je ometao postupak dok je čekao suđenje u kućnom pritvoru. 

Manafort je optužen da je pokušao da utiče na svedoke dok je čekao sudenje za pranje novca i druge optužbe, koje je izneo Mjuler u okviru istrage. 

Tužioci su tvrdili da je Manafort prekršio uslove kućnog pritvora, u kojem se nalazio od podizanja optužnice u oktobru prošle godine. 

Osnovno suđenje Manafortu bi trebalo da počne u septrembu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading