(FOTO,VIDEO) VELIČANSTVENI VRH SVETA: "One World Observatory" centar!

Autor: pressserbia.com

Svet

30.07.2018

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"One World Observatory" centar smešten na vrhu jedne od najviših zgrada na svetu, sagrađenu na mestu World Trade Centra srušenog u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine.

RepublikaFoto: PRessSerbia

Svega nekoliko dana po rušenju kula pokrenuta je široka debata kako renovirati i obnoviti srušeni deo Njujorka, a kao rezultat iste nastao je plan za izgradnju najviše zgrade na zapadnoj hemisferi.

Troškovi za izgradnju objekta iznosili su skoro 4 milijarde dolara pa je kula i zvanično postala najskuplja na svetu, stoji na jednom od informativnih panela

RepublikaFoto: PRessSerbia

Zgrada ima 105 spratova, od kojih se 86 nalazi iznad površine tla.

Na svega nekoliko metara od "Memorijalnog muzeja" posvećenog žrtvama terorističkog napada, i fontane u koju su uklesana imena svih stradalih, nalazi se zvanično najviši objekat zgrada u Americi, ako se u obzir uzme i antena na vrhu.

RepublikaFoto: PRessSerbia
“One World Observatory” centar!

Prvih 88. spratova koriste se za kancelarijske prostorije, 64. sprat rezervisan je za lobi, a slede tehnološke prostorije smeštene na spratovima iznad.

100. 101. i 102. sprat rezervisani su za javni prostor, pa se tako na 102. spratu nalazi opservatorija koja posetiocima pruža jedinstven doživljaj i uživanje u veličanstvenom pogledu na panoramu najpopularnije svetske metropole.

RepublikaFoto: PRessSerbia
“One World Observatory” centar!

Nakon bezbedonosnih procedura kojima je podvrgnut svaki posetilac, obezbeđenje nas upućuje ka liftu i već u holu počinje sjajna priča ovog ogromnog objekta.

RepublikaFoto: PRessSerbia
“One World Observatory” centar!

U izložbenom prostoru kroz koji se prolazi na putu do lifta postavljeni su paneli sa svim informacijama o istoriji "World Trade Centra", a kada uđete u lift, na putu do 102. sprata sledi audio-vizuelna priča tokom koje možete videti kako se Njujojrk razvijao tokom poslednjih sto godina.

Nakon kratke prezentacije zgrade i svih mogućnosti koje pruža, možete da se prepustite uživanju u pogledu.

RepublikaFoto: PRessSerbia

U toku obilaska možete koristiti i tablete sa informacijama o svim znamenitostima grada koji funkcionišu tako što ih okrenete prema, recimo "Brooklyn" mostu, zatim sledi glasovno obaveštenje, odnosno informacija o mostu, njegovoj izgradnji, itd.

RepublikaFoto: PRessSerbia
“One World Observatory” centar!

Ova usluga se plaća dodatno.

Njujork na dlanu je upravo ono što pruža vrh ove kule, a pored svega što možete videti, na raspolaganju su vam i restorani, kafeterije i gift shop-ovi.

Ukoliko se odlučite da ovo mesto posetite u popodnevnim časovima, imate sjajnu mogućnost da vidite i Njujork noću, svetla metropole koja će vas fascinirati i ostaviti na vas apsolutno drugačiji utisak u odnosu na dnevnu varijantu grada koji nikada ne spava.

RepublikaFoto: PRessSerbia

 "One World Oservatory" posetite sredinom radne nedelje kako biste izbegli gužvu i čekanja u redovima, a ulaznicu možete kupiti po ceni već od tridesetak evra, i verujte da zaista vredi.

Kada je reč o sigurnosti posetilaca, preduzete su sve neophodne mere kako sigurnost ljudi ni u jednom momentu ne bi mogla da bude ugrožena.

RepublikaFoto: PRessSerbia

Vozila baš kao i posetioci prolaze kroz skenere, zgrada je napravljena od neprobojnih materijala, betonska armatura takođe je jačine zidova Pentagona, dok su obezbeđeni i brojni zaštićeni prolazi koji se mogu koristiti u slučaju nepredviđenih situacija.

U zgradi su i senzori koji momentalno otkrivaju, ali i eliminišu hemijske čestice, pa se zgrada može svrstati među najsigurnije objekte na planeti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading