ŠPANCI NEĆE NI MRTVE HRVATE: "Proteruju" kosti ustaše Pavelića

Autor: M. S.

Svet

28.07.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grobovi lidera ustaškog režima u Hrvatskoj Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića biće izmešteni iz Madrida, odnosno Valensije, ukoliko španska vlada usvoji novi zakon koji bi trebalo da označi i konačni obračun sa Frankovim režimom.

RepublikaFoto: wikimedia/ Ante Pavelić
Ante Pavelić

Prema tom novom zakonu, svima koji su se suprotstavljali Frankovom režimu i zbog toga bili krivično gonjeni, "zločini" će biti izbrisani, dok će udruženja i organizacije koje slave i veličaju sećanje na Franciska Franka, kao što je fondacija koja nosi njegovo ime, biti zabranjene.

1945. GODINE PAVELIĆ POBEGAO IZ HRVATSKE U ARGENTINU
1957. GODINE PRESELIO SE U ŠPANIJU NAKON ŠTO JE IZBEGAO ATENTAT U BUENOS AJRESU
1959. GODINE UMRO U ŠPANIJI U 70. GODINI

Španski portal Eldiario objavio je da bi po tom zakonu grobovi Pavelića i Luburića mogli biti premešteni na manje vidljiva mesta ili vraćeni u zemlju njihovog rođenja. Pavelić i Luburić rođeni su u BiH, Pavelić kod Konjica, Luburić kod Ljubuškog, a razlog selidbe njihovih grobova je što su mesta na kojima su sahranjeni postala centri hodočašća pripadnika ekstremne desnice, što je takođe pitanje kojim se bavi novi španski zakon.

Šukerova skandalozna fotografija

Pavelićev grob godinama je mesto hodočašća Hrvata koji su ustaški nastrojeni, međutim, to mesto posećivali su i na njemu se slikali i mnogi poznati Hrvati za koje se pre toga nije znalo da ispoljavaju takve stavove. Tako je 1996. godine medije (i Srbe koji su ga cenili) šokirala posete tada 30-godišnjeg fudbalera Davor Šukera Pavelićevom grobu, pored kojeg je pozirao.

Nakon što je 1945. pobegao iz Hrvatske, Pavelić je spas potražio u Argentini, ali nakon neuspelog atentata na njega 1957. godine u Buenos Ajresu, kada je srpski emigrant Blagoje Jovović pokušao da ga ubije, Pavelić se preselio u Španiju jer je imao dobre odnose s Frankovim režimom. Tamo je umro 1959. godine, u 70. godini.

Luburić se takođe preselio u Frankovu Španiju 1949. godine. Živeo je u Valensiji, gde je vodio štampariju u kojoj je izdavao proustaške časopise. Ubijen je u štampariji 1969. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading