TRAMP POČINJE SVETSKI RAT: Preti Iranu RAZARANJEM, hoće da izazove KRVAVU KATASTROFU!

Autor: Republika

Svet

24.07.2018

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp želi da započne treći svetski rat, smatraju analitičari. Prema njihovim ocenama, ako lider SAD odluči da ostvari svoje najnovije pretnje da će se "Iran suočiti s posledicama kakve je samo nekolicina pretrpela u istoriji", to bi moglo da bude katastrofalno po ceo svet.

Donald Tramp

Izaziva haos

Tramp, poznat po tome što svašta piše po Tviteru, juče je objavio upozorenje, koje niko nije mogao da zanemari. Direktno se obraćajući predsedniku Irana Hasanu Rohaniju, zapretio je totalnim uništenjem te bliskoistočne zemlje.

- Iranskom predsedniku Rohaniju: Nikad više ne pretite SAD ili ćete se suočiti s posledicama kakve je samo nekolicina u istoriji pretrpela. Nismo više zemlja koja će trpeti vaše ludačke reči nasilja i smrti. Budite oprezni - naveo je Tramp, pišući sve velikim slovima.

 

 

To je usledilo nakon što je Rohani, revoltiran povlačenjem SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom i pooštravanjem američkih sankcija Teheranu, u nedelju upozorio Trampa na posledice njegovih poteza. Iranski lider je poručio Vašingtonu da ne provocira Teheran, ukoliko ne želi da izazove "majku svih ratova".

- Amerikanci moraju dobro da razumeju da je mir s Iranom majka mira, a da je rat s Iranom majka svih ratova. Njihovi potezi mogu da izazovu jedino kajanje - izjavio je Rohani.

- Tramp je povlačenjem iz nuklearnog iranskog sporazuma isprovocirao Teheran, a dodatne sankcije samo su još više razbesnele vođe islamske države. Malo je verovatno da će Iran prestati s pretnjama Americi, a budući da je najavio da će nastaviti sa obogaćivanjem uranijuma, nije isključeno da će napraviti i atomsku bombu. To znači da bi Tramp, ako svoje pretnje sprovede u delo, mogao da ugrozi ceo svet - kaže američki ekspert za Bliski istok Endru Bouen.

Prema njegovim rečima, niko u regionu Persijskog zaliva nije baš srećan zbog pretnji lidera SAD.
- Otkako je došao na vlast, Tramp kao da želi da izazove novi haos na Bliskom istoku. Njegovu politiku podržava samo Izrael. Čak i ostale države u regionu, iako su protivnice Teherana, strahuju od posledica američkog napada na Iran. To ne bi bio običan rat. U njega bi se uključio ceo svet, a na prvom mestu Rusija i Kina, saveznice Teherana - objašnjava Bouen.

Propast sporazuma

Inače, iranski nuklearni dogovor, sklopljen 2015. posle deset godina pregovora, na korak je od propasti zbog povlačenja SAD. Ostalih pet velikih sila potpisnica sporazuma - Rusija, Kina, Britanija, Francuska i Nemačka, koje su posle potpisivanja tog dokumenta obnovile ekonomske odnose sa Iranom - pokušavaju da ga održe. Međutim, Tramp zbog toga i njima preti sankcijama, piše Informer.rs.

S obzirom na to da je nuklearni sporazum skoro mrtav, Iran je najavio da će opet početi sa obogaćivanjem uranijuma. Budući da je ranije bio na korak od spravljanja atomske bombe, veruje se da bi ubrzo mogao i da je napravi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading