ZAVRŠEN ISTORIJSKI SASTANAK TRAMPA I PUTINA! Trajao je dva sata, a atmosfera nije bila nimalo prijatna!

Autor: sputniknews.com

Svet

16.07.2018

06:34 >> 14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina u Heklsinkiju završen je nakon dva sata i deset minuta.

Foto: Tanjug/AP

Sastanak je umesto planiranih 40 minuta trajao malo više od dva sata, a počeo je 55 minuta kasnije zbog kašnjenja ruskog predsednika.

Sastanak predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju danas je počeo kratkim susretom pred medijima koji ocenjuju da njihov govor tela ukazuje na uzdržanost, kao i da atmosfera nije bila nimalo srdačna.

Putin je zauzeo opuštenu pozu dok je Tramp govorio, zavalivši se u svojoj stolici raširenih nogu i polužmureći. Klimnuo bi glavom povremeno dok je Tramp govorio i pre nego što je čuo prevod, pokazavši time tečno poznavanje engleskog.

 

 

Tramp je pak sedeo pomalo nagnut napred, spojenih šaka ispred sebe i često šaljući poglede ka Putinu. U jednom momentu, namignuo je ruskom predsedniku. Pošto je Tramp završio svoje izlaganje, američki novinari požurili su da postave pitanja da li će tema razgovora biti i mešanje u izbore.

Tramp nije odgovorio, a AP primećuje da se činilo da se Putin "zlobno nasmešio".

Dvojica lidera potom su se kratkotrajno rukovali sedeći, bez osmeha nakon čega su započeli sastanak u četiri oka.

"Bild" ocenjuje da je atmosfera na početku susreta delovala hladna, a predsednici na distanci.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas američkom predsedniku Donaldu Trampu da je vreme da se razgovara o bilateralnim državnim odnosima i teškim problemima između drugih zemalja, kojih ima mnogo, prenosi finska državna televizija Yle.

 

 


Sa druge strane, Tramp je pre sastanka rekao da je rad sa Rusijom "dobra, a ne loša stvar" i da "dve države mogu da imaju izvanredne odnose".

- Stvarno mislim da svet želi da nas vidi zajedno - rekao je Tramp, AP.

Njih dvojicu je u Lini dočekao predsednik Finske Sauli Niniste.

 

 

Putin je stigao u Predsedničku palatu gde je predviđeno da se održi samit sa Donaldom Trampom.

 

Vladimir Putin je stigao u Helsinki.

 

 

 

 

 

Još uvek nije poznato da li je Putin stigao u Helsinki. Na Tviteru je objavljen snimak aviona sa natpisom "Rusija" koji se prizemljio na aerodromu Helsinki-Vanta. Pa se spekuliše da li je Putin bio u njemu.

 

 

Ranije danas se predsednik SAD sastao sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom u predsedničkoj rezidenciji Mentinijemi prestonici Helsinkiju, gde će danas biti održan samit Trampa i predsednika Rusije.

 

 

Sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, na samitu u Helsinkiju trajaće oko tri sata, a počeće u 12.15 (po srednjoevropskom vremenu).

Samit u prestonici Finske 16. jula biće prvi sastanak u punom formatu između Putina i Trampa van okvira multilateralnih međunarodnih foruma. Prema rečima pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova, samit će biti održan u predsedničkoj palati u centru Helsinkija.

 

 

Prvo će lideri dveju zemalja razgovarati u prisustvu prevodilaca, zatim će se pregovori nastaviti kao radni doručak na kojem će prisustvovati i neki članovi delegacija. Posle toga, predsednici će održati zajedničku konferenciju za štampu na kojoj će odgovoriti na najmanje četiri pitanja.

 

 

Glavna tema samita biće trenutno stanje i izgledi za razvoj rusko-američkih odnosa, dodao je pomoćnik predsednika.

A cilj predstojećeg sastanka je početak ispravljanja negativne situacije u međunarodnim pitanjima, preduzimanje konkretnih mera za njihovo poboljšanje i uspostavljanje manje-više prihvatljivog nivoa poverenja, kao i pokušaj da se definišu koraci koji bi omogućili Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama da se vrate na uzajamno korisnu saradnju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Helsinška policija zatvorila je pešački pristup Trgovačkom trgu, gde se nalazi predsednička palata u kojoj će se sastati predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp.

Policija je postavila barikade oko trga, a turistima i prolaznicima se objašnjava da moraju da ga zaobiđu. Trajekti, koji obično dolaze na pristanište na trgu, sada pristaju na drugom mestu. Pritom, automobili nesmetano prolaze preko ovog trga.

U ovoj oblasti takođe je zaustavljen saobraćaj gradskog prevoza. Prisutan je veliki broj policajaca.

U Helsinkiju se danas održava samit predsednika SAD i Rusije. Kremlj je ranije objavio da će lideri dveju zemalja na samitu razmatrati perspektive daljeg razvoja odnosa i aktuelna međunarodna pitanja.

Radi se o zdanju iz 19. veka, sa pogledom na Baltičko more, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj.

Kao domaćin sastanka, finski predsednik Sauli Niniste će imati bilateralne susrete sa oba gosta. Pre samita, on će zvanično pozdraviti Putina i Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Bilateralni razgovori Trampa i Putina će se održati u Gotskoj sali Predsedničke palate, nakon čega će u Sali ogledala biti priređen radni ručak sa više članova delegacija.

Šefovi diplomatija dveju zemalja - Sergej Lavrov i Majk Pompeo - takođe će održati bilateralni sastanak.

Predviđeno je da, tokom popodneva, Tramp i Putin održe zajedničku konferenciju za štampu.

Lideri dveju supersila imaju mnogo tema za razgovor - to su situacija na Bliskom istoku, pre svega Sirija, ali i uloga Irana, zatim Ukrajina, gde istok zemlje kontrolišu snage ustanika samoproglašenih republika Donbasa, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon ponovnog prisajedinjenja Krima Rusiji, navodno rusko mešanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nuklearni sporazumi.

Sastanak u Helsinkiju biće prvi susret Putina i Trampa u punom formatu. Pre godinu dana oni su se sreli u Hamburgu na marginama samita G20, a zatim kratko razgovarali u novembru 2017. na samitu ASEAN-a u Vijetnamu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading