MAKRON ŠTITI MERKELOVU: Ne slažem se s Trampovom kritikom Nemačkoj zbog Rusije

Autor: Republika

Svet

11.07.2018

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da se ne slaže sa ocenom predsednika SAD Donalda Trampa da je Nemačka "pod totalnom kontrolom" Rusije zbog jednog gasovoda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron i Donald Tramp

Makron je to rekao u odgovoru na pitanje novinara kada su dva lidera sela da razgovaraju na marginama samita NATO u Briselu, a povodom ranije današnje Trampove izjave o Nemačkoj, prenosi AP.

Tramp je novinarima, u prostoriji u kojoj se sastao s Makronom, rekao da je u "izvanrednim odnosima" s francuskim predsednikom i da mu je "čast što je sa svojim prijateljem".

Inače, američki predsednik pritiska Francusku i druge evropske zemlje da više ulažu u odbranu, ali ih kritikuje i zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD.

Ipak, novinarima je, na početku sastanka s Makronom, Tramp rekao da se "nada da će se sve to na kraju srediti".

Makron je podsetio da je Tramp prošle godine posetio Pariz u vreme proslave Dana Bastilje i rekao da će nastaviti da sarađuju.

Tramp je, prethodno, razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama samita NATO u Briselu, a sastanak je opisao kao "sjajan", samo nekoliko sati nakon što je oštro kritikovao nemačku politiku kad je reč o troškovima na polju odbrane i uvozu gasa iz Rusije.

Predsednik SAD je, inače, uoči početka samita javno napao Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom o izgradnji gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući Nemačku zbog nedovoljnog izdvajanja sredstava za odbranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading