Danas pada odluka o političkoj sudbini nemačke kancelarke!

Autor: Republika

Svet

01.07.2018

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politička sudbina Angele Merkel u nedelju se nalazi u rukama Hršćansko-socijalne unije (CSU) kada vođstvo te bavarske stranke odlučuje hoće li prihvatiti dogovore o migrantima koje je nemačka kancelarka donela iz Brisela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Kako prenose pojedini mediji, Merekelova je navodno postigla dogovor sa 14 evropskih zemalja o ubrzanom vraćanju tražilaca azila.

Devet meseci nakon izbora na kojima joj je deo glasova oduzela krajnja desnica, oslabljena Merkel bila je primorana da se obrati susednim članicama Evropske unije kako bi rešila sukob sa svojim stranačkim saveznicima koji su se pobunili protiv njene migrantske politike.

Čelnik CSU-a, ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, zapretio je da će vraćati migrante s bavarske granice, a taj bi potez zasigurno bio uvod u pad vlade.

Evropski čelnici su na samitu u Briselu ove nedelje sklopili dogovor o podeli migranata na dobrovoljnoj bazi i stvaranja "kontrolnih centara" unutar EU u kojem će se obrađivati zatraženi azili.

Merkel je odvojeno najavila sporazume sa 16 država EU o povratku nekih izbeglica te je predložila otvaranje prihvatnih centara gde bi drugi migranti trebalo da imaju ubrzanu obradu azila, što je pooštravanje otvorene migrantske politike koju je predstavila 2015. godine.

Bavarski premijer Markus Soder, koji se priprema za regionalne izbore u oktobru na kojima ga očekuje antimigrantska Alternativa za Nemačku (AfD), preuzeo je zasluge za stvaranje pritiska na kancelarku.

Iako većina analitičara očekuje da će Merkelova preživeti sukob s CSU-om, malo je verovatno da će to biti poslednji put da će se ta sestrinska stranka njenih demohršćana distancirati od kancelarke koju smatra precentrističkom za svoje birače.

Mađarski premijer Viktor Orban koji se pozicionirao kao jedan od glavnih političkih neprijatelja Merkelove po pitanju migracija odbacio je tvrdnju da je potpisao bilo kakav sporazum i time pokazao koliko je nesigurno ono što je dogovoreno.

Iako u dokumentu koji je Merkel dala svojim koalicionim partnerima stoji kako je Mađarska jedna od 14 država koja je "na političkom nivou" prihvatila da primi neke od migranata koji su prošli kroz evropske države na putu do Nemačke, službena Budimpešta to odbacuje.

AfD, koji uskoro održava svoj stranački kongres u Bavarskoj u kojoj se u oktobaru nada da će preuzeti glasove CSU-u, pokušava da profitira na toj konfuziji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading