EVROPSKO "NE" ZA ALBANIJU I MAKEDONIJU

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

26.06.2018

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šefovi diplomatija Evropske unije su u Luksemburgu do 2019. odložili odluku o početku pregovora o prijemu Albanije i Makedonije, pošto su Francuska, Holandija i Danska zahtevale da Tirana i Skoplje pruže opipljive naknadne dokaze o jačanju vladavine zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako je novinarima izjavio grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas, 25 članica EU je bilo za to da se danas "da zeleno svetlo" Albaniji i Makedoniji za pregovore 2019. godine, ali su Francuska, Holandija i Danska zahtevale da se odluka o tome odloži do iduće godine, kako bi se ustanovilo da li su vlasti u Skoplju i Tirani uspele da poboljšaju situaciju s vladavinom prava i suzbijanjem korupcije i kriminala.

Kocijas je naveo da je on na zasedanju tražio da se pozitivna odluka donese "zbog unutrašnje situacije u tim dvema zemljama kojima je potrebna stabilnost i bezbednost i svakako ne novi problem".

Po diplomatskim izvorima u Luksemburgu, Holandija je predočila da, uprkos sporazumu Skoplje-Atina o imenu, makedonske vlasti i dalje ne ispunjavaju osnovna merila za početak pregovora, posebno kad je reč o vladavini zakona i sposobnosti državne uprave.

Francuska takođe posebno smatra da u Albaniji nije suzbijen organizovani kriminal. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading