MAKRON BLOKIRA MAKEDONIJU: Kurc i Zaev apeluju na predsednika Francuske

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.06.2018

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i njegov makedonski kolega Zoran Zaev apelovali su danas na predsednika Francuske Emanuela Makrona da se ne protivi otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem.

RepublikaFoto: Youtube/Scope News
Emanuel Makron

Kurc je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio nadu da će predsednik Francuske u tom smislu doneti "proevropsko rešenje". Kako je objasnio, ne radi se o pristupanju EU, već isključivo o otvaranju pristupnih pregovora, što je, smatra, Makedonija zaslužila.

Blokada bi, prema njegovim rečima, imala posledice na referendum o rešenju spora u vezi s imenom makedonske države i ujedno bi mogla uticati negativno na čitav region. U obraćanju novinarima Kurc je, inače, već koristio novi naziv "Severna Makedonija".

Zaev je kazao da razume unutrašnju debatu u Francuskoj, kao i debatu koja postoji u celoj EU, ali i da podržava razvoj i reformu Evrope, dodajući da Makedonija ne traži da odmah bude primljena u Uniju. Otvaranje pristupnih pregovora, prema njegovim rečima, podstaklo bi motivaciju u zemlji za nastavak reformi.

- Makedonci su to zaslužili - podvukao je Zaev.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading