Nemačka ZARADILA MILIJARDE EVRA od grčke krize?!

Autor: blic.rs

Svet

21.06.2018

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka je zaradila oko 2,9 milijardi evra po osnovu kamata za pozajmljena sredstva Grčkoj od 2010. godine, prema podacima nemačke vlade, koja je na upit stranke "Zelenih" u Bundestagu položila račun o tome koliko je koštala nemačka "pomoć" Atini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

- Suprotno svim desničarskim mitovima, Nemačka je od krize u Grčkoj naveliko profitirala - izjavio je član "Zelenih" Sven-Kristijan Kindler, a prenosi nemački list "Špigl".

Najviše se, kako prenosi Dojče vele, zaradilo od intervencije koju je naložila Evropska centralna banka, u okviru tzv. programa "Securities Markets Programme", na tržištu državnih obveznica i to od maja 2010. do septembra 2012.

Iako je i ta mera imala za cilj da spusti kamate na hartije od vrednosti država koje su u krizi, kamate su ipak bile visoke i Grčka je ukupno morala da plati 3,4 milijarde evra.

Tokom 2013. i 2014. godine, prihod od kamata odlazio je tzv. Evropskom fondu za spas (ESM), ali inače su kamate na nemačku pozajmicu Grčkoj odlazile u budžet u Berlin - oko dve i po milijarde evra.

I to nije sve: tu je još i pozajmica Grčkoj nemačke državne Banke za obnovu (KfW) i u tom slučaju ubrana je kamata u iznosu od oko 400 miliona evra.

Godine 2010, u vreme kada se javila sumnja da li će Atina te dugove ikad moći da vrati, i kada su kamate počele da rastu nebu pod oblake, morale su da "uskoče" i Evropska unija i MMF, kako bi Grčku održali likvidnom.

Atina je sveukupno primila oko 274 milijarde evra takvih povoljnijih pozajmica, ali je zauzvrat morala da se obaveže na reforme i mere štednje.

Evropska komisija je potvrdila da je Grčka samo u protekle tri godine sprovela oko 450 mera štednje i smanjivanja povlastica.

O budućnosti Grčke danas raspravljaju i ministri finansija evrozone, koji bi, s obzirom da trenutni program pomoći toj zemlji u obimu od 86 milijardi evra ističe 20. avgusta, trebalo da dogovore kako da taj kraj protekne "glatko", odnosno koliko milijardi bi Grčkoj moglo da bude potrebno dok ne "stane na sopstvene noge" i počne dovoljno da pozajmljuje na otvorenom tržištu novca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading