JOŠ JEDNA U NIZU! Šokantna odluka Trampove administracije, SAD SE POVLAČE IZ SAVETA UN ZA LJUDSKA PRAVA

Autor: b92.net, Republika

Svet

19.06.2018

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da obelodani odluku da će se SAD povući iz Saveta UN za ljudska prava, javljaju Blumberg i CNN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šokiraju svet: Donald Tramp i Niki Hejli

Oba medija pozivaju se na neimenovane zvaničnike, a razlog za povlačenje SAD iz Saveta za ljudska prava, je prema tim navodima, anti-izraelski stav Saveta.

Blumberg navodi da državni sekretar SAD Majk Pompeo i ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli planiraju da u utorak u 17 h po lokalnom vremenu saopšte odluku o povlačenju. 

Generalna skupština UN usvojila je kasno sinoć rezoluciju u kojoj se Izrael osuđuje za nasilje u Gazi i "prekomernu upotrebu sile", nakon što je odbijen zahtev SAD da se dokumentu doda osuda napada Hamasa na izraelsku teritoriju. 

Rezolucija koje su predložile Alžir, Turska i Palestinci, usvojena je sa 120 glasova "za", osam protiv i 45 uzdržanih.

Glasanje protiv zahteva SAD koji je odbijen malim brojem glasova predstavlja odraz velike zabrinutosti svetskog tela koje čine 193 zemalja članica da je rezolucija koje su sponzorisale arapske i islamske zemlje jednostrana i nije čak ni pomenula Hamas koji je ispalio više od 100 raketa na Izrael. 

Od početka masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela 30. marta poginulo je više od 120 Palestinaca i više od 3.800 ih je ranjeno izraelskom vatrom. 

Velika većina mrtvih i ranjenih nije bila naoružana, tvrde zdravstveni zvaničnici u Gazi. 

Upotreba potencijalno ubojite sile protiv demonstranata je izazvala međunarodne kritike. 

Izrael međutim optužuje Hamas da pokušaje napada prikriva protestima. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading