LICEMERJE ZAPADNIH MEDIJA: Napali Trampa zbog pohvala Kimu, a ćutali kad je Hilari Mubaraka nazvala porodičnim prijateljem!

Autor: Republika

Svet

17.06.2018

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp našao se na meti "Duboke države" i njoj naklonjenih mejnstrim medija pošto je - nakon istorijskog samita sa Kim Džong Unom u Singapuru - izrekao nekoliko pohvalnih komentara na račun severnokorejeskog lidera. Konkretno, Tramp je za Kim Džong Una rekao da je talentovan čovek posvećen svom narodu, a upravo ova izjava bila je povod najvećih američkih medija da otvore rafalnu paljbu po šefu Bele kuće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednička debata tokom izbora 2016. godine: Donald Tramp i Hilari Klinton

Trampu nenaklonjeni mediji odreda su se sablažnjavali ovom izjavom, inače datom na konferenciji za štampu nakon potpisivanja sporazuma o denuklearizacije Korejskog poluostrva, predstavljajući je kao neverovatan skandal, jer je, eto, američki predsednik, pohvalno govorio o diktatoru koji se iživljava nad sopstvenim narodom.

Kritikovali ga i Republikanci

Nad Trampovom izjavom isčuđavao se deo slabo informisane i lako zaboravne javnosti, naročito one koja svoje stavove izražava na Tviteru, raznorazni "nezavisni" analitičari i "eksperti", protivnici iz redova Demokratske stranke ali i takozvani Trampovi saborci i redova Republikanaca.

O mejnstrim medijima da ne govorimo.

Upravo u tome ogleda se neverovatno licemerje tih istih medija koji su "zaboravili" da je svojevremeno tadašnji američki predsednik Barak Obama javno pohvalio saudijskog kralja Abulaha - koji se, bez obzira kako rastegljiva merila da uzmemo, sasvim sigurno ne može nazvati "demokratom" - za "hrabrost njegovih uverenje" i "posvećenost svom narodu", ili kada je predsednik Ronald Regan nekadašnjeg diktatora Gvatemale Efraima Riosa Monta nazvao čovekom sa "visokim integritetom".

Uostalom, ne treba ići toliko daleko u prošlost, dovoljno je prisetiti se pojedinih izjava nekadašnje državne sekretarke i Trampovog takmaca na izborima 2016. godine Hilari Klinton, koja je egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka nazvala "porodičnim prijateljem".

 

 

Kako u svojoj kolumni objavljenoj na portalu "Raša tudej" u sekciji "Mišljenja" piše irska novinarka Daniel Rajan, stvar sa američkom demokratijom i njenim medijima stoji zapravo dijametralno suprotno od onoga kako bi ti isti mediji želeli da predstave. Naime, pozivajući se na podatke nekadašnjeg kandidata za guvernera Ilinoisa Riča Vitnija, Rajanova konstatuje da su SAD podržale 36 od 49 zemalja i režima koji se prema klasifikaciji "Fridom Hausa" vode kao diktatorski.

Američki interesi

Govoreći u procentima, u 73 odsto slučajeva SAD su podržale represivne režime istovremeno tvrdeći da su sami najdemokratskija zemlja i zemlja koja bi drugima trebalo da služi za primer.

- Dakle, svakom iole racionalnom posmatraču političkih prilika u svetu i posebno u Americi, trebalo bi da bude kristalno jasno da o tome ko je "diktator", a ko nije, Sjedinjene Američke Države odlučuju na osnovu toga ko koristi njihovim interesima, a ne kako stvari stoje u realnosti - rezonuje između ostalog autorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading