TRAMPOVA DIPLOMATIJA BEZ RUKAVICA: Šinzo, poslaću ti 25 miliona Meksikanaca! Emanuele, svi teroristi žive u Parizu!

Autor: Republika

Svet

16.06.2018

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Totalni fijasko nedavno održanog Samita G7 industrijski najrazvijenijih zemalja u Kanadi i dalje je top tema svetskih medija, naročito nakon što su isplivali šokanti detalji koji svedoče o obraćanju američkog predsednika Donalda Trampa njegovim najbližim saveznicima - japanskom premijeru Šinzo Abeu, predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Saveznici žestoko "zaratili": Samit G7 u Kanadi

Kako piše Sputnjik u svom međunarodnom izdanju, pozivajući se na visokog evropskog zvaničnika koji je prisustvovao sastanku, a čije ime nije objavaljeno, Tramp je zanemario bilo kakve diplomatske protokole i svojim sagovornicima odbrusio direktno i bez dlake na jeziku.

Konkretno, kako piše Sputnjik, Tramp je, debatujući o pitanju migracije, japanskom kolegi doslovce poručio sledeće:

- Šinzo, ti nemaš taj problem, ali poslaću ti 25 miliona Meksikanaca pa nećeš još dugo biti u kabinetu - navodno je rekao Tramp.

Američki predsednik još grublji je bio prema kolegi iz Jelisejske palate, kome je u kontekstu problema terorizma i Irana, poručio:

- Ti moraš znati o tome, Emanuel, pošto svi teroristi žive u Parizu - još jednom je Tramp demonstrirao veštinu "diplomatije bez rukavica".

Na kraju, šef Bele kuće posebno oštar bio je prema šefu Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, koga je, raspravljajući o trgovinskom ratu između Vašingtona i Brisela, a povodom novih tarifa na čelik i aluminijum - nazvao, pazite sad - "brutalnim ubicom".

Takva opaska, bar prema svedočenju navedenog evropskog zvaničnika nije naročito uzrujala Junkera, koji se Trampu "zahvalio na komplimentu".

Inače, Trampova administracija ovakve i slične izveštaje koji su objavljeni u Zapadnim medijima oštro je demantovala, nazivajući ih "lažnim vestima".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading