RUSIJA OPTUŽILA SAD: Islamska država je posledica američke invazije na Irak

Autor: Tanjug

Svet

09.06.2018

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Islamska država (ID) se pojavila kao rezultat vojne invazije SAD na Irak, dok je većina oružja koje su SAD dostavile jedinicima sirijske oružane opozicije pala u ruke ekstremista ID i grupe Džabhat al-Nusra, rekao je danas porparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Iznenađeni smo verbalnim manipulacijama šefa Pentagona Džejmsa Matisa u vezi sa razvojem situacije u Siriji - rekao je on, prenosi Tass.

Konašenkov je to rekao u komentaru o izjavi Matisa da je sirijski predsednik Bašar al-Asad, uz podršku Irana i Rusije, doveo sirijski narod do katastrofe dok su pretežno kurdske Sirijske demokratske snage bile jedina organizacija koja je uspela da porazi teroriste u Siriji.

- Želeli bismo da podsetimo Matisa da je pojava i razvoj ID u Iraku direktan i neosporan rezultat američke vojne invazije na tu zemlju pod lažnim izgovorom da je Sadam Husein posedovao hemijsko oružje - istakao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, dalje širenje grupa ID prema Siriji postalo je moguće zbog nedelovanja SAD i koalicije na čelu sa SAD, što je, kaže, omogućilo ekstremistima ID da brzo preuzmu kontrolu nad velikim naftnim poljima u istočnoj Siriji i obezbedilo im sigurne prihode od ilegalne trgovine naftnim proizvodima.

- Sve to vreme, Vašington je bio fokusiran na pružanje finansijske podrške i dostavljanje oružja vrednog na stotine miliona dolara izmišljenoj sirijskoj opoziciji. Međutim, većina oružja i municije SAD pala je u ruke Džabhat al-Nusre - ogranka Al-Kaide - i ID, čiji se cilj svrgavanja legitimne sirijske vlade poklopio sa ciljevima Vašingtona - zaključio je Konašenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading