PRIZNALA KRIZU, DESNIČARI TRAŽE NJENU GLAVU! Merkelova: Temelji EU su pred slomom

Autor:

Svet

07.06.2018

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel (63) održala je u sredu uveče u Minhenu dramatičan govor pred poslanicima Evropske pučke stranke u kom je priznala da su temelji EU dovedeni pred slom, te da je jedan od razloga za to i ilegalna migracija. Samo nekoliko sati kasnije, tačnije juče ujutru, ona je prvi put u karijeri odgovarala na pitanja članova Bundestaga i tom prilikom doživela žestok udarac iz redova desničara Alternative za Nemačku (AfD). Oni su je optužili da je liberalnom politikom prema izbeglicama "uvezla na hiljade islamista, silovatelja, ubica i terorista", te napali za uništavanje nemačkog društva i ekonomije, zatraživši njenu ostavku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova upozorila na problem sa migrantima

Najoštriji u osudama bio je član AfD Gotfrid Kurio (52), koji je zahtevao da kancelarka momentalno ode.

- Šteta koju ste naneli Nemačkoj puštajući da više miliona migranata uđe u zemlju je nemerljiva, a vaša politika koštaće naše građane stotine milijardi evra - grmeo je Kurio na kancelarku i upozorio da ogroman novac odlazi na sprovođenje azila i socijalne pomoći za zbrinjavanje migranata.

 Kurio: Dozvolili ste da u našu zemlju uđu islamisti, silovatelji, ubice i teroristi. Vaša politika koštaće naše građane stotine milijardi evra

Vodeći evropski mediji prenose da se Merkelova nije najbolje snašla u rafalnoj paljbi opozicije, koja je prvi put u istoriji dobila prostor da direktno postavlja pitanja šefici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Osim toga, kako navode, ona je i sama dan ranije upozorila na sve opasnosti s kojima se trenutno, osim migranata, suočava Unija.

1.000.000 migranata ušlo u Nemačku 2015.

Analitičari, međutim, smatraju da njen stav po pitanju ilegalne migracije i dalje nije jasan i da će ona u najskorijoj budućnosti morati da se opredeli i zauzme čvršću poziciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ova pitanja drmaju Uniju

- na čelo Italije došla je desničarska vlada Đuzepea Kontea, koja se zalaže za odustajanje od mera štednje iz EU, okretanje ka Rusiji i proterivanje migranata
- Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje EU, a njeni čelnici su za ublažavanje sankcija Rusiji (juče je vicekancelar Hans-Kristijan Štrahe ipak umirio EU izjavom da Beč neće uložiti veto na produženje sankcija Rusiji)
- Tramp udara na temelje EU, a postoje i navodi da je krenuo u direktno rušenje Merkelove
- Briselu muke zadaju zemlje poput Mađarske, Češke i Poljske koje uveliko ne podržavaju njegove stavove o raspodeli migranata
- kontroli bi mogla da se otrgne i Slovenija, u kojoj je na nedeljnim izborima najviše glasova dobila desničarska stranka Janeza Janše

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srpskisoko

07.06.2018 22:28

Pa eto, sve biva kako ko zasluzi. Ja njima zelim sve ono sto su oni cinili nama i ostalim pravoslavnim narodima. Dolazi vreme da se racuni izmire pa kom obojci, kom opanci. Samo da cujemo sad Skota i Mogerinijevu da je Srbiji i zapadnom balkau mesto u EU. U kojoj to EU kad ni sami sa sobom neznaju kud i kako. Uskoro ih ceka sudbina SFRJ. Oni su razbili SFRJ a sad im se vraca i to sa kamatom. Neka im je sa srecom samo nek budu dovoljno daleko od nas.